KlussenTuin

Alles over buitenschilderwerk

In de schilderswereld wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenschilderwerk. Bij binnenschilderwerk gaat het om al het schilderwerk wat binnenshuis wordt uitgevoerd en bij buitenschilderwerk om al het schilderen buitenshuis. Maar wat wordt er precies verstaan onder buitenschilderwerk en hoe vaak moet je dit onderhouden? Dit en meer lees je in het onderstaande artikel.

Wat wordt er verstaan onder buitenschilderwerk?

Zoals je in de introductie hebt kunnen lezen bestaat buitenschilderwerk uit alle schilderwerken die buiten worden uitgevoerd. Hierin kan je dus aan alles denken wat een kleurtje kan gebruiken. De meest voorkomende klussen zijn:

  • Gevel: bij het schilderen van de gevel wordt er een speciale waterdichte en uv-bestendige verf gebruikt. Zo blijft de gevel in goede staat en kan het de woning goed beschermen. Het wordt aangeraden dit minstens een keer per tien jaar te laten doen.
  • Dakkapel: bijna alle dakkapellen bestaan uit hout, het is daarom ook niet gek dat dit een populaire keuze is om te schilderen. Los van de dakkapel een nieuwe kleur geven heeft het ook een praktische functie: verf kan namelijk het hout beschermen.
  • Buitendeuren: buitendeuren krijgen veel te verduren. Daardoor is er een grote kans dat het er na verloop van tijd minder mooi uitziet. De deur een nieuwe kleur geven is een mooie manier om de deur weer een mooie uitstraling te geven.
  • Buitenkozijnen: net als de buitendeuren hebben ook de buitenkozijnen het hele jaar door veel te verduren. Verf kan afbladderen door neerslag of de kleur kan verdwijnen door de zon. Het schilderen van de buitenkozijnen is daarom een veel voorkomende klus voor schilders.
  • Garage: zowel houten als gemetselde garages kunnen worden beschilderd. Het schilderen van een garage is alleen voor de uitstraling, maar moet wel gebeuren. Zo moet de onderste dertig centimeter donkerder worden geschilderd om eventuele modderspatten niet zichtbaar te maken.
  • Schutting: je ziet steeds vaker dat schuren een kleur krijgen. Het wordt steeds meer in om ook de omheining van je woning te laten passen bij je wens en. Schilders krijgen steeds meer de vraag om de schutting te verven.

Bij alle buitenschilderwerken moet er gebruikt worden gemaakt van speciaal verf dat bestendig is tegen alle weersomstandigheden. Het zou namelijk zonde zijn om de objecten elk jaar opnieuw te schilderen.

Kan je het hele jaar door buiten schilderen?

In principe kan je het hele jaar door schilderen, dus bijvoorbeeld ook in de winter of herfst. Het is wel belangrijk om te weten dat verf het beste droogt tussen de 10 en 25 graden, dus mocht het kouder of warmer zijn zul je rekening moeten houden dat er meerdere lagen nodig zijn.

Hoe vaak is onderhoud nodig bij buitenschilderwerken?

Het bijwerken, of opnieuw schilderen, van objecten buitenshuis wordt één keer per vijf jaar aangeraden. Zo zorg je dat het hout van goede kwaliteit blijft en alles er netjes uit blijft zien. Bij zaken zoals buitenkozijnen is het wel goed om een keer per jaar te kijken of alles er nog netjes uitziet. Vaak zijn er kleine scheurtjes of loshangend verf te zien, maar dit is relatief simpel om op te lossen.

Wat kost het om buitenschilderwerk te laten uitvoeren?

De prijzen voor buitenschilderwerk lopen erg uiteen, het ligt aan de klus die je laat uitvoeren. Zo kost een gevel schilderen volgens deze website rond de € 35,- per vierkante meter. Een voordeur laten schilderen is € 120,- en een buitendeur € 60,-. Een raamkozijn laten schilderen kost € 10,-.

Je kan uiteraard ook een hele woning laten schilderen. Een hoekhuis volledig laten schilderen kost gemiddeld € 4.500,-, voor een vrijstaand huis moet je aan € 9000,- denken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button