Onderhoud & schoonmaken

Wat te doen tegen groene schimmel in huis

Schimmels bestaan in bijna alle kleuren, soorten en maten. Schimmels zijn naast onaangenaam voor het oog, ook nog eens niet best voor jouw gezondheid. Alle reden dus om bij ontdekking van schimmel zo snel mogelijk stappen te ondernemen. In dit artikel lees je alles over groene schimmel in huis; hoe het ontstaat, hoe gevaarlijk het is en hoe je het kunt bestrijden.

Hoe ontstaat groene schimmel?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van groene schimmel in jouw huis.

  1. Slechte ventilatie: Schimmels houden van vocht; een te hoge luchtvochtigheid in huis is funest. Slechte ventilatie zorgt voor een aantrekkelijk (groei)klimaat voor (groene) schimmels.
  2. Vochtproblematiek: Schimmels zijn dol op vochtproblemen en groeien dan ook enorm goed op deze voedingsbodem.
  3. Slechte hygiëne: Schimmels nesten zich bij voorkeur op een vuile ondergrond.

Hoe gevaarlijk is groene schimmel?

Groene schimmel in huis is behoorlijk gevaarlijk en daardoor schadelijk voor je gezondheid. Met name indien de groene schimmel in grote hoeveelheden aanwezig is, kan het vervelende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals allergische reacties, vermoeidheid, huiduitslag, verkoudheid, hoofdpijn, neusbloedingen, braken en gewichts- en zenuwpijn. Alle reden dus om groene schimmel zo snel mogelijk te bestrijden.

Hoe bestrijd je groene schimmel?

Als je enkel kleine plekjes schimmel in bijvoorbeeld uw douchecabine aantreft, is er nog niet heel veel aan de hand. Zorg er wel direct voor dat het niet uit de hand loopt en maak groene schimmel in de badkamer altijd goed schoon. Er bestaan speciale reinigingsmiddelen om schimmels goed weg te halen. Is de schimmel al verder verspreid of simpelweg lastig om te verwijderen? Schakel dan een specialist in. Je kunt ook preventieve maatregelen treffen om groene schimmel te voorkomen. Goed ventileren is daarbij essentieel. Zorg voor een constante toestroom van verse lucht door middel van ventilatieroosters, mechanische afzuiging of kiepraampjes. Even een raam openzetten is niet voldoende. Laat bovendien vochtproblemen in huis zo snel mogelijk verhelpen en zorg ervoor dat je jouw huis – en dan met name de vochtige plekken – goed schoon houdt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button