Interieur

Behang: welke soorten zijn er?

Behang is er in allerlei verschillende materialen. Niet onbelangrijk om je daar dan ook eens zorgvuldig in te verdiepen als je van plan bent te gaan behangen. Welk behang het best bij jou past, is natuurlijk helemaal aan jou. In dit artikel lees je alle voor- en nadelen van de verschillende materialen behang.

1. Papierbehang

Papierbehang is de meest bekende, goedkope en gebruikte soort behang. Er zijn twee soorten papierbehang: simplex en duplex. Simplex bestaat uit één laag papier, duplex uit twee. Papierbehang is gemakkelijk aan te brengen, maar is wel gevoelig voor vocht(bubbels) en bovendien erg dun en daardoor ietwat doorschijnend.

2. Vinylbehang

Vinylbehang bestaat uit twee lagen. De bovenste laag bestaat uit vinyl en de onderste laag uit papier. Door het vinyl is dit behang nagenoeg watervast en daardoor bij uitstek geschikt voor vochtige(re) ruimtes in huis. Omdat het zo sterk is, is dit behang echter wel wat prijziger en een stuk lastiger aan te brengen dan andere soorten behang.

3. Leerbehang

Leerbehang of lederlookbehang bestaat uit een laag (nep)leer en een laag papier. Het leren behang laat zich over het algemeen eenvoudig aanbrengen. Echt leder is vanzelfsprekend een natuurproduct, waardoor ieder stuk behang uniek is. Bovendien werkt leer warmte- en geluidsisolerend en zelfs brandvertragend. Net als vinylbehang, is leerbehang duurder dan andere soorten behang.

4. (Reno)vliesbehang

Renovliesbehang is gemaakt van een combinatie van textiel-, papier- en kunststofvezels en is daardoor buitengewoon sterk. Het is zowel simpel aan te brengen als te verwijderen. Deze soort behang wordt veelal gebruikt als onderlaag om oneffenheden mee weg te werken. Je kunt er vervolgens eenvoudig overheen verven. Dit behang is wel behoorlijk doorschijnend.

5. Glasvezelbehang

Glasvezelbehang wordt veelal gebruikt voor het behangen van beschadigde muren. Het is een sterk type behang dat goed tegen vocht kan en waar je eenvoudig overheen kunt schilderen. Net als renovliesbehang, wordt het dan ook vaak als onderlaag gebruikt. Dit behang is enkel verkrijgbaar met een ruw oppervlak en meestal alleen in het wit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button