Wat te doen bij overstromingsdreiging in huis?
Nederland is een land dat helaas vaak slachtoffer is van waterschade. Het wordt namelijk omringd door zee en heeft vele rivieren. Helaas komt waterschade aan het huis dan ook wel eens voor. Je kunt een aantal maatregelen nemen thuis om schade te voorkomen of je kunt een aantal maatregelen nemen als de schade zich eenmaal voor heeft gedaan om de schade te beperken.
Schade voorkomen
Als je in het weerbericht te horen krijgt dat er in jouw buurt waarschijnlijk een overstroming gaat plaatsvinden dan kun je beter maatregelen nemen om dit te voorkomen. Je kunt ten eerste waterbestendige schotten voor al je ramen en deuren plaatsen. Zo heeft het water geen kans om je huis te betreden. Ten tweede kun je de verluchtingsopeningen van je huis verhogen of afdichten. Je moet ook rioolputjes of het keldergat dicht maken. Ten derde kan je pvc-zakken vullen en gebruiken als zandzakken om zo je huis van het water te beschermen. Ten vierde kan je het beste al je meubels van de onderste verdieping naar boven tillen en op een veilige plaats zetten. Ten vijfde is het handig om je auto op een veilige plaats te parkeren.
Schade achteraf beperken
Als je huis helaas toch slachtoffer is geworden van de overstromingen kan je een aantal maatregelen nemen om de schade te beperken. Je moet direct contact opnemen met je verzekeraar. Hij kan vragen beantwoorden en kan je helpen met de schaderegeling. Hij kan ook zorgen dat eventuele lekkages worden verholpen. Ze kunnen bijvoorbeeld direct contact opnemen met een lekkagespecialist, zoals Lekkageprobleem Kwijt. Maak eerst wel altijd foto’s van de schade. Deze kunnen later van pas komen in je verzekeringsdossier. Verder moet je na waterschade de kamers verluchten en verwarmen en je hele woning reinigen met bleekwater.
Wat kan je claimen bij de verzekering?
Waterschade wordt verzekerd door je inboedelverzekering. Zorg daarom dat je in Nederland altijd een goede inboedelverzekering hebt. De verzekeraar zal kijken naar de oorzaak van je waterschade. Maar wanneer wordt schade wel en wanneer wordt schade niet vergoed? In een aantal situaties wordt waterschade vergoed, bijvoorbeeld bij schade door bevroren of gesprongen leidingen, schade door hevige neerslag, schade door een lekkage aan het dak of schade door onvoorziene omstandigheden zoals rioolwater dat omhoog komt.
Er zijn ook een aantal schadesituaties die de verzekering niet vergoedt zoals: schade door achterstallig onderhoud in het huis, schade bij een overstroming door een breuk in de dijk of schade door nalatigheid. Een vorm van nalatigheid in het huis is bijvoorbeeld het open laten staan van een raam tijdens een regenbui.
Zorg er in Nederland altijd voor dat je goed weet wat je moet doen bij waterschade in je huis met bovenstaande tips.