Interieur

Welke wielsoort heb je nodig onder jouw meubelstuk?

Het (ver)maken van meubelstukken is niet enkel voorbehouden aan de echte meubelmakers onder ons. Ook als doorsnee doe-het-zelver kun jij een meubelstuk een nieuwe uitstraling geven. Heb je wel eens overwogen om wielen onder een meubelstuk te bevestigen? Wielen zijn namelijk ontzettend stijlvol en praktisch. In dit artikel lees je welke wielsoort je nodig hebt onder jouw meubelstuk. 

1. Gebruiksdoel

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken dien je het gebruiksdoel van de wielen te bepalen. 

  • Functionaliteit: Bedenk onder welk meubelstuk je de wielen wilt bevestigen en wat de functie van de wielen is. 
  • Draagvermogen: Bepaal tevens het wenselijke draagvermogen. In de regel geldt: hoe zwaarder het meubelstuk, hoe hoger het draagvermogen.
  • Rolvermogen: Denk tenslotte na over het rolvermogen van de wielen. Dient het meubelstuk veelvuldig verplaatst te worden of fungeren de wielen voornamelijk als stijlelement?

2. Wielsoort

Er zijn diverse wielsoorten verkrijgbaar om onder meubelstukken te bevestigen.

  • Meubelwielen: Meubelwielen zijn geschikt om onder vrijwel elk meubelstuk te bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Het draagvermogen van meubelwielen ligt doorgaans tussen de 10 en 80 kg. 
  • Bokwielen: Bokwielen vinden hun oorsprong in de transportwereld. De belasting van bokwielen is daardoor bijzonder hoog: grofweg tussen de 50 en 2500 kg. Bokwielen zijn echter voornamelijk geschikt om in één richting te bewegen.
  • Zwenkwielen: Zwenkwielen zijn tevens transportwielen met een hoog draagvermogen, maar wél zeer wendbaar. Zwenkwielen kunnen namelijk 360 graden draaien. Doorgaans zijn zwenkwielen een stuk prijziger dan zowel meubel- als bokwielen. 

3. Bandsoort

Er zijn tevens diverse bandsoorten verkrijgbaar. Welke bandsoort (ook wel ‘loopvlak’) geschikt is, hangt af van het wenselijke rolvermogen, de belasting en de ondergrond. 

  • Rubber: Rubberen wielen zijn komen het meest voor. Ze zijn goedkoop en uiterst geschikt voor lichte- en middelzware belastingen. Wel kan het rubber zwarte strepen op de vloer achterlaten.
  • Polyamide: Polyamide (ook wel ‘nylon’) heeft een zeer lage rolweerstand. Dit wil zeggen dat het haast geruisloos rolt en geen strepen nalaat. 
  • Polyurethaan: Polyurethaan heeft het grootste draagvermogen, een lage rolweerstand én trekt nauwelijks vuiligheid- en stoffigheid aan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button