Haarden

Wat kost het om een pelletkachel te plaatsen?

Story Highlights
  • Is er sprake van een rookkanaal of niet?
  • In vrijstaande of inbouwvariant
  • Tussen de 150 en de 1000 euro

Best een goed idee om ook te kiezen voor een pelletkachel. Deze kachel geldt als een zeer milieuvriendelijk alternatief voor de houtkachel of de open haard. Een pelletkachel dien je wel te laten plaatsen. We bespreken hier wat de kosten zijn voor het plaatsen van een pelletkachel.

Pellets zijn samengeperste houtkorrels uit de houtverwerkingsindustrie

Een pelletkachel zorgt voor warmte door het verbranden van pellets, pellets zijn samengeperste houtkorrels. Deze korrels komen weer uit de houtverwerkingsindustrie. Door het gebruik van een pelletkachel, help je dus ook nog een smet de verwerking van een afvalproduct. Ben je overtuigd van de toegevoegde waarde van een pelletkachel? Dan schaf je een dergelijke kachel aan en laat je die plaatsen.

Soms ben je 150 euro kwijt soms lopen de kosten op tot wel duizend euro

Voor het plaatsen van een pelletkachel kunnen de kosten nogal variëren. Zo kun je al klaar zijn voor slechts 150 euro, de rekening kan ook oplopen tot wel rond de duizend euro. De prijs van het laten plaatsen van een pelletkachel heeft vooral te maken met de aan- of afwezigheid van een rookkanaal in de woning. Is er al een rookkanaal, dan zijn de kosten voor plaatsen van een pelletkachel beperkt.

Gaat het om ene ingebouwde of een vrijstaande pelletkachel?

Wat betreft het installeren van de pelletkachel maak je onderscheid tussen de ingebouwde pelletkachel en de vrijstaande pelletkachel. Is er een bestaand rookkanaal dan wordt de vrijstaande uitvoering middels een pijp met het rookkanaal verbonden. Kies je voor een ingebouwde pelletkachel, dan kan direct in de bestaande haard geplaatst worden. Deze optie is uiteraard voordeliger. Er hoeft nu immers geen extra afvoerbuis in de richting van het rookkanaal geplaatst te worden. En dat bespaart kosten.

Waar is de kachel van gemaakt?

Dan nog even over de prijs van een pelletkachel. Die prijs is sterk afhankelijk van het materiaal waarvan de kachel gemaakt is. Wil je voordelig? Dan kun je het best kiezen voor een pelletkachel die geproduceerd is van gietijzer met plaatstaal.  Voor een dergelijke pelletkachel betaal je vaak niet meer dan 800 euro. Nadeel van een dergelijke pelletkachel is echter dat ze beduidend minder lang warmte vasthouden, afgezet tegen pelletkachels die gemaakt zijn van aardewerk. Zowel de aanschaf van een pelletkachel en het plaatsen kan dus sterk verschillen wat betreft de prijs. Is er een rookkanaal en kies je voor een goedkopere uitvoering van de kachel, dan hoeft het prijskaartje in elk geval niet erg hoog op te lopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button