Tuin

Wat is een reigerschrik?

Story Highlights
  • Reigers keren net zo lang terug tot de vijver leeg is
  • Kies voor een laser, lichtflits en geluiden
  • De hond is de beste reigerschrik die er is

Reigers zijn weliswaar prachtige vogels om te zien, veel mensen met een vijver hebben ondertussen echter een grondige hekel aan deze vogel. Dat heeft alles te maken met het feit dat de reigers zomaar hun vijver leeg kunnen eten. Van bovenaf is de reiger als geen ander in staat de vaak gekleurde vossen in de heldere vijvers te ontdekken. En hebben ze eenmaal een vijver gevonden, dan zullen ze steeds terugkeren. Mits je uiteraard maatregelen neemt.

De reiger keert terug net zo lang tot de vijver geleegd is

Het vervelende is inderdaad dat de reiger terugkeert tot er geen vis meer in de vijver zit. Het heeft met de snavel een sterk wapen en bovendien is de reiger in staat om een vis van 30 centimeter ineens door te slikken. Grotere vissen kunnen door toedoen van de snavel bovendien zwaar gewond raken. Zaak dus om voor een reigerschrik te zorgen. Daarmee is het de bedoeling de vogels op afstand te houden.

De hond is een van de beste reigerschrikken die jij je kunt wensen

Er zijn tal van reigerschrikken beschikbaar. Een van de meest effectieve reigerschrikken is een hond, mocht je die hebben. De reiger is actief in de ochtend. Laat je de hond achter je huis lopen, dan haalt geen reiger het in het hoofd jouw vijver te bezoeken. De hond geldt als een van de beste reigerschrikken die jij je kunt wensen. Veel mensen kiezen voor een reigerschrik in de vorm van een nep reiger, ook meteen mooie decoratie langs de vijver. Probleem is echter dat deze nep-reiger wel de mannetjesreigers, maar niet de vrouwtjesreigers weghoudt.

De weerkaatsing van licht houdt reigers weg bij jouw vijver

Wat wel een probaat middel tegen reigers is, is alles wat voor een weerkaatsing van licht zorgt. Weerkaatsing van licht houdt elke reiniger op afstand. De vogels schrikken van de onrustige reflecties. Kies voor spiegelende spinners of ene zilverkleurige bal bij de vijver, Je kunt ook drijvende bollen in de vijver plaatsen, ook dat houdt reigers weg van jouw vijver.

Je kunt uiteraard ook draden over je vijver spannen; dit ontsiert echter jouw mooie vijver

Een oplossing die weliswaar werkt maar minder fraai is, is een net boven de vijver spannen. Dit dwarsboomt de aanvliegroute van de reiger. De vogel kan zo geen vis uit jouw vijver stelen en zal onverrichter zake vertrekken. Wat zeker ook helpt is om draden over de vijver te spannen draden waarop je eventueel stroom kunt zetten. Je kunt ook kiezen voor stroomdraad rondom de vijver. Ook dat helpt om reigers op afstand te houden.

Zo houd je ook meteen katten op afstand

De beste manier is echter te kiezen voor een reigerschrik met een bewegingssensor. Het werkt even simpel als geniaal. De detector ontdekt een reiger die de zinnen op de vissen in de vijver gezet heeft en zal vliegensvlug zorgen dat er een krachtige waterstraal in de richting van de reiger gespoten worden. Dit kan gepaard gaan met een al even krachtige lichtflits. Deze bewegingssensor houdt ook meteen katten op afstand.

De reiger wordt op drie verschillende manieren verjaagd

Het kan nog geavanceerder door te werken met een laser. Deze laser heeft in feite een drievoudige werking. Bovendien wordt variatie in de programma’s aangebracht, zodat reigers als ze een tweede keer terugkeren niets van de signalen herkennen. Nadat de reigers eerst getrakteerd zijn op een lichtflits die de omgeving onrustig maakt, volgt vijftien tellen later een groene laserstraal. Reigers kunnen die straal zien en ervaren meteen een zeer ongemakkelijk gevoel. Ze zien de lasers als gevaarlijke objecten. Vervolgens volgt weer vijftien tellen later nog een verrassing, als er geluiden hoorbaar worden zoals die van bijvoorbeeld blaffende honden en een gillende kikker. De reigers zullen meteen rechtsomkeert maken en misschien nog een keer terugkeren. Worden ze bij die tweede keer echter opnieuw verrast op een laser, een lichtflits en allerlei geluiden dan zullen ze jouw vijver voortaan links laten liggen. En dat is nou precies de bedoeling.

Kies voor een draad met belletjes; ook zo houd je reigers op afstand

Er zijn mensen die niet met elektriciteit willen werken en het liever anders willen. In schril contrast met de geavanceerde laser staat het aanbrengen van een koord rondom de vijver. Aan dat koord hang je belletjes die vanzelf en al bij het kleinste zuchtje wind een bellend geluid maken. Ook daar houden reigers niet van. Ook dit werkt, al ben je met een laser zeker van het feit dat de reiger vertrekt. Met de belletjes is dat nog maar afwachten.

Wat is de inhoud van de vijver je precies waard

Je kunt dus prima zorgen dat je vijver gevuld blijft net allerlei mooie vissen en de reiger buiten de deur te houden. Dat kan met een hond, maar ook met een meer geavanceerd systeem. Het is maar net wat de inhoud van de vijver je precies waard is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button