KlussenTuin

Wanneer moet je fruitbomen snoeien?

Fruitbomen zijn ontzettend populair om te planten in eigen tuin. Het is immers ontzettend leuk om fruit te kunnen eten uit je eigen fruitboom. Als je in het bezit bent van zo’n fruitboom, betekent dat echter ook dat je ‘m moet ‘onderhouden’. Dit doe je door de fruitboom te snoeien. Wanneer én hoe je dat moet doen? Dat lees je in dit artikel! 

Wanneer snoei je fruitbomen?

Fruitbomen kunnen in twee soorten worden onderscheiden: pitvruchtbomen en steenfruitbomen. Bekende pitvruchten zijn appels en peren, bekende steenvruchten zijn kersen en pruimen. Beide fruitboomsoorten snoei je op een ander moment in het jaar.

  • Pitvruchtbomen – begin januari tot eind maart: Pitvruchtbomen zijn vlak na het snoeien extra gevoelig voor schimmelziektes. Aangezien schimmelziektes zich voornamelijk verspreiden met vochtig weer, is het belangrijk om de pitvruchtbomen altijd met droog weer en bij voorkeur niet tijdens een vorstperiode te snoeien.
  • Steenfruitbomen – half april tot half september: Bij voorkeur snoei je steenvruchtbomen net na de bloeiperiode in april/mei of net na de plukperiode in juli/augustus. Dan zullen de snoeiwonden namelijk het snelst helen en loopt de steenfruitboom minder kans op (schimmel)ziektes. Ook in dit geval geldt: snoei de steenfruitboom altijd met droog weer. 

Hoe snoei je fruitbomen?

Fruitbomen snoei je voornamelijk ter onderhoud: je verwijdert dode takken, kruisende takken, waterloten en opslag aan de stam van de boom. Bij jonge fruitbomen is het echter ook belangrijk om deze te sturen. Kies in dat geval een aantal goed verdeelde takken uit die het ‘gestel’ gaan vormen van jouw fruitboom en snoei de rest weg.

  • Appel- en perenbomen: Zowel appelbomen als perenbomen kun je ieder jaar snoeien. Richt je op het snoeien van de verticale, opgaande scheuten. Snoei de horizontale twijgen maximaal tot de helft.
  • Kersenbomen: Door hun gevoeligheid voor (schimmel)ziektes, is het beter om kersenbomen nauwelijks te snoeien. Snoei enkel nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. 
  • Pruimenbomen: Ook een pruimenboom hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button