Tuin

Waarom wel of niet kunstgras kopen?

Wil je jouw tuin opknappen of ben je een nieuw huis aan het bouwen? Dan moet je vroeg of laat ook beslissen of je een natuurlijk gazon of een tuin met kunstgras wilt. Het vergelijken van de voor- en nadelen van kunstgras loont dan zeker de moeite. In dit artikel leggen we het uit. Lees snel verder!

Wat is kunstgras?

Kunstgras bestaat uit plastic materialen die eruitzien als natuurgetrouw gras, dat wordt gebruikt om het oppervlak en van een tuin te bedekken met een groene mat die er onberispelijk bijligt. Sinds de oprichting in de jaren 60 heeft kunstgras een lange weg afgelegd. Het is nu heel goed mogelijk om kunstgras te plaatsen zonder bang te hoeven zijn dat het er nep uitziet. Met de toenemende bezorgdheid bij sommige mensen over waterbesparing en een groeiend bewustzijn van de milieu-impact, kiezen steeds meer mensen om hun grasmat om te ruilen voor kunstgras.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Waterbesparing. Kunstgras heeft in tegenstelling tot natuurgras geen water nodig. De sproeiers kun je dus uitschakelen. Dat is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog budgetvriendelijk. Je zult je waterrekening zien dalen.
  • Niet giftig. Bij de vervaardiging van kunstgras worden geen giftige stoffen gebruikt.
  • Geen allergische reactie krijgen. Kunstgras groeit niet. Dus zeg maar dag tegen graspollen!
  • Duurzaam. De materialen die worden gebruikt bij het maken van kunstgras zijn extreem duurzaam en bijna overal tegen bestand.
  • Goede investering. Kunstgras van topkwaliteit verdient zichzelf in slechts een paar jaar terug, dankzij het wegvallen van de kosten van doorlopend gazononderhoud. Bovendien verhoogt een mooi kunstgrasgazon de waarde van je woning.

Zijn er ook nadelen?

  • Hoge temperatuur. Kunstgras houdt meer warmte vast dan natuurgras, waardoor het warm kan aanvoelen. Ook kan kunstgras smelten als er bijvoorbeeld houtskool op valt. Gelukkig kan kunstgras wel weer gerepareerd worden.
  • Duurder in aanschaf. Kunstgras is duurder in aanschaf, zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld graszaden of graszoden. Echter moet je dit wel in perspectief zien, want de onderhoudskosten van natuurgras staan natuurlijk in geen verhouding tot een onderhoudsarm kunstgras.

Gerelateerde artikelen

Back to top button