Woontrends

Waarom de jaren ‘30 woningen zo populair blijven

Anno 2022 is retro helemaal in de mode. Dit zie je terug in de mode-industrie, waar de stijl uit de jaren ‘80 steeds terug blijft komen. In de huizenmarkt is vooral de jaren ‘30-stijl al jaren erg gewild. Waar een huis aan een grachtengordel in de 17e eeuw een statussymbool was, is een jaren ‘30-woning dat in de 21e eeuw. Maar waarom zijn deze huizen zo populair? In dit artikel lees je wat de charme van de jaren ‘30-woning is.

En-suite deuren

Een van de kenmerken van de jaren ‘30-stijl in huizen, zijn de en-suite deuren. Met deze schuifdeuren kun je de scheidingswand tussen je woonkamer en eetkamer openen of juist sluiten. Zo kun je genieten van een extra grote kamer of juist de luchtjes van de eetkamer uit de woonkamer houden. Deze deuren hadden ook bijzondere deurklinken, zodat de deuren soepel geopend en gesloten konden worden.

Als je zelf geen jaren ‘30-woning op de kop hebt kunnen tikken, maar de stijl wel graag terug wilt laten komen, dan is het toevoegen van zo’n schuifdeur een manier om de stijl terug te laten komen.

Glas in lood

Iets wat zowel in de en-suite deuren, als op andere plekken in de woning voor kan komen, is glas in lood. Glas in lood is decoratief glaswerk, wat een scala aan kleuren kan hebben. Echter zijn er ook rustigere tinten te vinden.

Glas-in-lood in jaren ‘30-woningen is terug te vinden op veel plekken, zoals de voordeur, de erker, het toiletraampje of zelfs in kastdeuren uit deze tijd.

Kleine details maken groot verschil

Wil je zelf een jaren ‘30-stijl toepassen, weet dan dat details al veel kunnen helpen met de uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een typische jaren ‘30 kraan in de keuken of echte jaren ‘30 deurbeslag. Ook een bordje met ‘vrij’ en ‘bezet’ op de wc zag je veel in die tijd en kan je huis echt terugbrengen naar die vroegere tijden.

De jaren ‘30 hadden ook bijzondere stopcontacten en schakelaars van zwart bakeliet. Deze werden op of in de muur verwerkt met een ronde of vierkante afwerking.

Erker

Iets waar je jaren ‘30-huizen aan de buitenkant aan kunt herkennen, is de erker. Een erker is ruimte dat een vertrek van een huis uitbreidt, buiten de gevel uitsteekt en in open verbinding staat met het vertrek. Een erker bij een jaren ‘30-woning is vaak trapeziumvormig, maar kan ook rechthoekig of halfrond zijn. Het vertrek waar de erker op aansluit, is bijna altijd de woonkamer.

Erkers kun je aan de binnenkant ook erg knus indelen, als een soort extra zithoek. Dit geeft meteen een knusse en gezellige sfeer aan de woonkamer. Voor buitenaf kan het een chique uitstraling hebben, vooral met mooie decoratie in de vensterbank.

Degelijke kwaliteit

Naast de esthetische kenmerken van de jaren ‘30-woning, hebben deze huizen ook een degelijke kwaliteit. In deze periode werd er meer waarde gehecht aan de kwaliteit, dan de kwantiteit van de huizen die werden gebouwd. Er werden relatief sterke materialen gebruikt voor de bouw van de jaren ‘30 huizen. Daarnaast zijn de huizen vaak duurzaam en kun je deze stijl huizen vaak vinden in een buurt met veel groen, wat zowel de jaren ‘30-woningen zelf, als de buurt eromheen veel karakter geeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button