Woontrends

Alle voordelen van een sedum dak

Je ziet ze steeds vaker terugkomen: sedumdaken. Sedumdaken hebben best wat voordelen, maar ze zijn ook nog relatief nieuw en niet iedereen kent ze. Wat is een sedum dak precies, en wat zijn dan de voordelen ervan? In dit artikel leggen we je dat uitgebreid uit.

Wat is een sedum dak?

Een sedum dak is een dak waar sedum planten op liggen. De planten worden door middel van matten geplaatst en geven je woning een groene, vrolijke, natuurlijke uitstraling. De planten hebben geen onderhoud nodig nadat ze eenmaal geplaatst zijn, wat natuurlijk erg handig is. Daarbij heeft een sedum dak dus ook erg veel voordelen. Dit kan gedaan worden op een schuin of een plat dak.

Een sedum dak vormt een goede isolatie

Misschien heb je het dak van je woning al wel geïsoleerd, of misschien ook niet. Een sedum dak vormt nog een extra laag goede isolatie over je dak. Het houdt een hoop hitte buiten en laat de koele lucht binnen. Daarbij vangt het ook erg veel geluid op. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg of vliegen er regelmatig vliegtuigen over, dan houdt het sedum dak veel van die geluiden buiten. Sedummatten op je dak zorgen dus voor een goede isolatie voor zowel warmte als geluid.

Het is de perfecte waterafvoer

Het kan behoorlijk spoelen in Nederland en de kans is groot dat dit, door klimaatverandering, alleen maar erger gaat worden. Waterafvoer is al regelmatig een probleem, dus het is fijn als je daar een goede oplossing voor hebt. Zeker wanneer je in een dorp of stad woont met relatief weinig groene omgeving zal het je wel regelmatig gebeuren dat je te maken krijgt met wateroverlast. Een sedum dak vangt veel van dat water op en houdt het vast, de planten hebben het water immers nodig. Zo’n dak zorgt er dus voor dat je niet snel meer last zult hebben van wateroverlast, zeker niet als de hele buurt een sedum dak aanlegt.

Zorgt voor een schonere lucht

Planten zuiveren de lucht, dat weten we inmiddels wel. Een sedum dak gaat er echter niet voor zorgen dat er ineens veel minder CO2 in je omgeving aanwezig is. Hoe een sedum dak wel de lucht zuivert, is door fijnstof uit de lucht te halen. De planten vangen die fijnstof namelijk op, waardoor ze tussen de planten en in de grond blijven zitten en er dus minder in je longen terecht komt. Goed voor de luchtkwaliteit en dat is ook weer fijn voor jou, het Longfonds en het RIVM schatten namelijk dat er jaarlijks zo’n 12.000 doden vallen door een slechte luchtkwaliteit.

Verhoogde biodiversiteit

Biodiversiteit is eigenlijk letterlijk wat het woord zegt. Het is het aantal verschillende planten, dieren en andere levende organismen in een ecosysteem. Een hoge biodiversiteit, betekent vaak een gezond ecosysteem, maar in Nederland begint de biodiversiteit steeds meer te dalen, wat natuurlijk niet goed is. Met een sedum dak verhoog je die biodiversiteit. Natuurlijk breng je een hoop nieuwe planten in je omgeving, maar je dak wordt zo ook een perfecte huisvesting voor veel verschillende insecten, beestjes en andere organismen. Zo maak je de habitat een stuk toegankelijker en nee, je hoeft er niet bang voor te zijn dat die beestjes ook je huis binnenkomen. Die blijven gewoon lekker boven op je dak zitten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button