Klussen

Het beste gereedschap om een plantenbak te maken

Zelf je eigen spullen maken is helemaal in. Wanneer je ook graag met je handen aan de slag gaat, kun je van alles verzinnen om zelf te maken. Begin je nog maar net met doe-het-zelven, dan is een plantenbak een goede optie om mee te beginnen. Het maken van een plantenbak is namelijk niet al te lastig, daarbij kan vrijwel iedereen wel een plantenbak gebruiken. In dit artikel vertellen we je hoe je een plantenbak kunt maken en welk gereedschap je daarbij nodig hebt.

Het begin

Goed, ga je een plantenbak maken, dan begin je natuurlijk met bedenken hoe die plantenbak eruit moet zien. Je kunt voor jezelf een simpele bouwtekening maken. Bedenk hoe hoog, hoe breed en hoe diep de plantenbak moet zijn. Vervolgens ga je inkopen doen. Je hebt hier natuurlijk hout voor nodig en het juiste gereedschap. Een 3 mm houtboor is handig, maar je kunt ook bijvoorbeeld een soevereinboor gebruiken. Verder heb je ook een schuurmachine nodig, zodat je het hout goed op kunt schuren. Haal ook schroeven en koop verf of beits om je plantenbak mee af te werken, zodat deze langer mee gaat. 

De plantenbak maken

Het maken van een plantenbak is echt niet lastig. Vaak kun je hout zelfs op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Zo hoef je het hout alleen nog maar aan elkaar te bevestigen en heb je dus geen gereedschap voor het zagen nodig. Zorg voor vier vierkante palen die even lang zijn. Laat een kort stukje van de palen bloot en bevestig de planken aan de palen. De stukjes die je bloot laat, vormen zo de voetjes van de plantenbak. Heb je alle planken aan de palen bevestigd, dan ben je al een heel eind. Het enige dat je plantenbak dan nog mist, is namelijk een bodem. Voor de bodem kun je bijvoorbeeld een watervaste multiplexplaat gebruiken. Belangrijk is dat je de voetjes van de bodem zorgvuldig uitzaagt. Je kunt de plaat dan simpelweg tegen de onderkant aan plaatsen, tussen de pootjes en deze aan de onderkant van de planken bevestigen. In de bodem boor je vervolgens een paar gaten, die ervoor zullen zorgen dat het water de plantenbak uit kan lopen.

De afwerking

Is het geraamte van de plantenbak af, dan kun je hem nog afwerken. Zo kun je de plantenbak beitsen of verven om ervoor te zorgen dat deze langer mee gaat. Ook is het belangrijk dat je in de plantenbak anti worteldoek bevestigd, zo voorkom je dat de wortels van je planten door de plantenbak komen. Vervolgens kun je de plantenbak vullen met grond en planten. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button