Duurzaam

4 manieren om de energierekening laag te houden

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen en naar verwachting zal deze trend de komende maanden door blijven gaan. Nu alles gestaag duurder wordt, letten steeds meer consumenten op hun energierekening om de kosten beter onder controle te krijgen. Met deze vier manieren kun jij ook jouw energierekening laag houden en de kosten tot een minimum beperken.

Vergelijk online voor de beste prijs

Voor sommigen is het wellicht een open deur maar jouw energie vergelijken is iets wat je, als je dat al niet deed, nu echt belangrijk is. Er zijn veel verschillende aanbieders en de contracten zijn tegenwoordig variabel. Hierdoor komt het oude plaatje van een contract afsluiten voor meerdere jaren sowieso te vervallen. Mensen die nu een nieuw energiecontract afsluiten, sluiten dus sowieso een variabel modelcontract af, omdat er op dit moment geen vaste contracten meer worden aangeboden door energieleveranciers. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne in combinatie met veel vraag en weinig aanbod, wat de almaar stijgende prijzen in de hand werkt. Het is dus belangrijk om deze variabele contracten met elkaar te vergelijken, om te voorkomen dat je de hoofdprijs moet betalen.

Laat je huis goed isoleren voor de winter

Veel mensen denken bij gas, water en licht afsluiten wel aan de verzekering maar niet zozeer aan het isoleren van hun huis. Toch is dit wel heel belangrijk, omdat een goed geïsoleerde woning voor veel energiebesparing kan zorgen. Het is daarom aan te raden om dit in de zomer te laten doen, zodat je goed voorbereid aan het najaar en de winter kunt beginnen. Je kunt jouw huis bijvoorbeeld laten isoleren door voor spouwmuurisolatie te kiezen. Hierbij worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord en wordt door middel van een spuitpistool isolerend materiaal in de spouwmuur aangebracht. Hierdoor houdt jouw woning de warmte in de winter goed vast, en verlies je niet onnodig warmte. Daarnaast kun je naden en kieren bij ramen en deuren dichten. Ook het kruipluik, de zolderdeur of de vlizotrap isoleren heeft een positief effect op jouw energierekening. 

Zet apparaten uit en de thermostaat lager

Wist je dat veel apparaten in standby-stand echte energieslurpers zijn? Trek daarom stekkers uit apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt (zeker in de vakantieperiode!) en laat niet onnodig licht of apparaten aan staan. Zet je thermostaat lager of uit in de zomer, om nog meer op energie te besparen. Dat zijn al de eerste verdiensten!

Kies voor ledverlichting

Duurzame ledlampen zijn een efficiënte manier om eenvoudig minder energie te verbruiken. Hierdoor kun je niet alleen energiebesparingen realiseren, maar ook minder uitgaven, doordat je doorgaans weinig onderhoud aan deze verlichting hebt. Het is ook mogelijk om de ledverlichting uit te rusten met sensoren, zodat het licht alleen aanspringt wanneer dat nodig is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button