Tuin

Waar moet je aan denken bij een tuinontwerp?

Is je tuin hoog nodig toe aan een opknapbeurt? Of heb je een stuk onbewerkte grond bij je huis waar je nog een tuin van moet maken? Dan is het nu een mooi moment om hier mee te beginnen. De eerste stap voor een nieuwe tuin is het maken van een ontwerp. Om een goed ontwerp te maken zal je met een aantal punten rekening moeten houden. Hieronder bespreken we graag de belangrijkste punten.

Waar moet jouw tuin aan voldoen?

Het is belangrijk om, voordat je echt van start gaat, na te gaan wat je van je tuin verwacht. Is het een plek waar je wilt relaxen of is je tuin vooral een gezellige ontmoetingsplek met familie en vrienden? Wat zou je graag in jouw tuin terug willen zien? Overweeg alle opties, zoals bijvoorbeeld een moestuin, een vijver, een speelplek voor kinderen, et cetera. Zodra je voor jezelf weet waar jouw tuin aan moet voldoen kan je op papier van start gaan.

Breng je tuin in kaart

Om te kunnen beslissen wat je in je tuin zou willen hebben is het verstandig eerst de tuin goed op te meten. Op die manier weet je hoeveel materiaal je nodig hebt voor een eventuele omheining en kan je een berekening maken voor al het materiaal dat je nodig zult hebben voor je tuin. Denk daarbij onder andere aan terrastegels, grasmatten en plantenbakken. Teken in je ontwerp ook duidelijk de plekken in waar je de meeste zon hebt en waar je voornamelijk schaduw is.

Wat voor tuin wil je?

Ga bij jezelf na voor welke tuinstijl je zou willen gaan. Ben je gek op de sfeer van landelijke tuinen, of moet de tuin voornamelijk kindvriendelijk zijn? Misschien wil je het liefst een compleet onderhoudsvrije tuin. Heb je echt nog geen idee, dan zijn er diverse tuinmagazines en boeken te vinden om je te inspireren. Ook online kan je de nodige suggesties ontdekken om je hierbij op weg te helpen. Kies in elk geval voor eenheid. Zorg er voor dat alles bij elkaar past, het terras, de tuinstoelen en zelfs de beplanting. Op deze manier zorg je voor een rustgevend geheel, een fijne plek om te relaxen.

Het aanleggen van de tuin

Is je ontwerp helemaal af? Dan komt het leukste werk: de daadwerkelijke aanleg van de tuin. Vergeet niet van te voren al het benodigde materiaal aan te schaffen. Maak voor jezelf een stappenplan. Het is verstandig om bij de basis te beginnen. Leg of laat het terras leggen en zaai het stuk grond waar gras moet komen in. Of kies voor grasmatten wanneer je direct resultaat wilt hebben. Leg de borders aan en zorg voor opbergruimte voor je tuingereedschap en dergelijke. Is de basis van je tuin af, dan pas is het tijd om je tuin te voorzien van het nodige groen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button