Interieur

Tips voor de inrichting van een studentenkamer

Een studentenkamer biedt doorgaans maar weinig ruimte, terwijl er veel woonfuncties in samenkomen. Je (of je zoon of dochter) wilt er immers kunnen slapen, eten, studeren én ontspannen. Met de praktische tips in dit artikel kun je optimaal gebruik maken van die luttele vierkante meters die de ruimte te bieden heeft. En nog stijlvol ook!

1. Verdeel de ruimte

Ondanks dat een studentenkamer meestal maar uit één ruimte bestaat, is het wel zo prettig om enkele functies enigszins van elkaar te kunnen scheiden. Met een roomdivider kun je bijvoorbeeld het slaapgedeelte van de rest van de ruimte afschermen. Gebruik hiervoor een kast, maak zelf een multifunctionele roomdivider of gebruik een paneel waar je krijtverf of een vrolijk behangetje op aanbrengt.  

2. Werk in de hoogte

Als je weinig ruimte hebt, wil je optimaal gebruik maken van letterlijk iedere centimeter die je maar hebt. Maak dus niet enkel gebruik van de breedte, maar ook van de hoogte. Kies bijvoorbeeld voor een hoogslaper – zo kun je onder ‘leven’ en boven slapen en scheidt je direct je slaapgedeelte af. Denk ook aan wandplanken, een kledingroede aan de muur of zelfs handige wandkastjes. 

3. Wees creatief

Een efficiënte indeling vraagt om creatieve oplossingen. Zoek in woonwinkels naar multifunctionele meubelstukken of ga zelf aan de slag! Verwerk bijvoorbeeld een handige klaptafel in een (boeken)kast. Je klapt ‘m uit als je wilt studeren of eten en klapt ‘m weer terug als je daar klaar mee bent. Of kies voor een uitschuifbaar bed. Wil je toch een volledig tweepersoons bed? Kies dan voor een twijfelaar, zoals een boxspring 140×200 en plaats er handige opbergmanden onder. 

4. Slim opbergen

Opbergruimte is vaak de grootste bottelnek in een studentenkamer. Ook wat dat betreft geldt: wees slim en creatief. Kies bijvoorbeeld voor krukjes of poefjes met opbergruimte, kies voor een bed met opberglades en wees niet zuinig met wandplanken. Zorg er bovenal voor dat alles een plekje heeft. Zo houdt je het makkelijker opgeruimd en oogt het bovendien rustig(er).

Gerelateerde artikelen

Back to top button