Klussen

Verschillende soorten bouwtape

Als doe-het-zelver kun je niet zonder: bouwtape! Er is haast geen klus te bedenken waarbij bouwtape niét van pas kan komen. Maar, wat wordt er nou eigenlijk precies bedoeld met bouwtape? In dit artikel lees je wat bouwtape is, welke soorten er zijn en hoe je bouwtape gebruikt!

1. Bouwtape bestaat niet

Eigenblijk bestaat bouwtape helemaal niet. Bouwtape is namelijk een verzamelnaam voor tape dat je gebruikt bij het klussen. Meestal wordt er met bouwtape gedoeld op ducttape, maar het kan ook om schilderstape of betontape gaan. 

2. Soorten bouwtape

Ducttape

Ducttape kun je gebruiken voor allerlei klusjes rondom huis en allerhande reparaties. Standaard ducttape is bijzonder sterk, betrouwbaar, met de hand af te scheuren en waterbestendig. Het wordt niet alleen door klussers gebruikt, maar ook in de standbouw en door professionele podiumbouwers.

Schilderstape

Schilderstape kun je gebruiken als je oppervlakken af wilt plakken die je wilt beschermen tegen verf. Schilderstape is geschikt voor het afplakken van hout, kunststof en metaal. Het plakt goed, maar is ook snel en eenvoudig te verwijderen. Schilderstape wordt ook veel gebruikt in drukkerijen en spuitcabines.

Betontape

Betontape kun je gebruiken als je iets langdurig en slijtvast wilt repareren of een vloermarkering aan wilt brengen. Het wordt onder meer gebruikt bij het maken van betonbekistingen en vloermarkeringen in onder meer het magazijn. Betontape is grover dan ducttape, maar veelzijdig in te zetten.

3. Zo gebruik je bouwtape

Bewaren

Bouwtape moet je op de juiste manier bewaren om de kwaliteit en kleefkracht van het product te kunnen behouden. Bewaar bouwtape daarom altijd op een droge plek, waar geen UV-straling bij kan komen en de temperatuur tussen de 17 en 25 graden ligt. 

Plakken

Er zijn een aantal universele regels voor het gebruik van de diverse soorten bouwtape. Zo is het belangrijk om de ondergrond voor gebruik altijd vet- en stofvrij te maken. Zorg er tevens voor dat je de bouwtape goed aandrukt om de lijm te laten hechten. 

Verwijderen

Bouwtape is in het overgrote deel van de gevallen makkelijk en snel te verwijderen, mits je het niet te lang laat zitten. Betontape is het lastigst te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button