Overig

Vergroot je kennis over aromatherapie

Aromatherapie heeft zijn voor- en tegenstanders. Sommige mensen geloven niet in de werking en positieve effecten van geuren en aroma’s. Anderen zijn grote fan. Het concept van aromatherapie is eenvoudig. Het belangrijkste onderdeel zijn etherische oliën. Deze worden op verschillende manieren gebruikt om je tot rust te brengen of om een banale verkoudheid te verhelpen. 

Welke soorten etherische oliën zijn er?

Etherische oliën worden gewonnen uit bepaalde planten. Na een distillatieproces ontstaan de oliën waarvan de geur kenmerkend is voor de plant waaruit ze zijn ontstaan. Ondanks het feit dat er wordt gesproken van een olie, bevatten deze etherische oliën geen vet. 

Uit bijna elke plant kan je een olie halen, al zijn er natuurlijk bepaalde planten die erg gekend zijn. In sommige gevallen worden de oliën zelfs gewonnen uit kruiden, denk maar aan rozemarijn of kurkuma. 

Er bestaan honderden etherische oliën die je kan gebruiken in aromatherapie. Een van de bekendste oliën is ongetwijfeld lavendel. Dit heeft voornamelijk een ontspannende werking. Ideaal wanneer je na een dag werken tot rust wil komen. Tea tree heeft dan weer een ontstekingsremmende werking. Het zou ook parasieten in je lichaam bestrijden. 

Indien je last hebt van astma of hooikoorts, kan je dan weer gebruik maken van roos als olie. Lemongrass helpt dan weer tegen een verkoudheid en hoofdpijn. Er zijn met andere woorden mogelijkheden genoeg. Bij Geurwolkje vind je een heel gamma aan oliën.

Wat moet je weten bij het gebruik van de oliën?

Er zijn verschillende manieren om de oliën te kunnen gebruiken. Het meest voorkomende gebruik is verdamping van de oliën. Hiervoor heb je een aroma diffuser nodig, wat je ook bij Geurwolkje kan aankopen. Je voegt water toe en enkele druppels van de gewenste olie. Nadat je het toestel opzet, gaat het water door de trillingen verdampen en komt de geur van de olie vrij in de lucht. 

Wanneer je etherische olie wil aankopen, moet je op een aantal dingen letten. Zo moeten er een aantal zaken vermeld worden op de verpakking om zeker te zijn dat het om een kwaliteitsvolle olie gaat. De oorsprong van de plant moet zeker vermeld worden. Die heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit en samenstelling van de olie. 

Daarnaast moet er ook beschreven staan welk deel van de plant gebruikt is en wat de extractiewijze is. Een laatste essentieel aspect dat moet vermeld worden, is de biochemische specificiteit. Dit houdt in dat de belangrijkste moleculen die in de olie zitten op de verpakking moeten staan. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button