Interieur

Verdampingskoelers en hun werking

De wereld van luchtkoelers is zeer uitgebreid. Dacht je dat je ervan af was met de ventilator of een mobiel airconditioning apparaat, er is nog veel meer te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van verdampingskoelers, die warme lucht omzetten naar een koele, fijne nevel. Ook de begrippen adiabatische en diabatische koelers zijn relatief onbekend en onderscheiden zich door een belangrijk verschil.

Koeling door waternevel

Verdampingskoeler is eigenlijk een misleidende naam en dekt de lading niet helemaal. Een verdampingskoeler zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogd wordt, en verspreidt een nevel die zorgt dat de temperatuur daalt. Voorbeelden van deze apparaten zijn de Instachill of smart chill  van Livington zijn koelers die ruimtes kunnen verkoelen door een frisse waternevel te verspreiden. Er is ook nog een verschil in voelbare en niet-voelbare warmte. Een verdampingskoeler kan alleen de voelbare warmte meten. 

Adiabatisch en diabatisch

Een groot verschil in soorten verdampingskoelers is de manier waarop de apparaten warmte onttrekken. Diabatische koelers onttrekken warme lucht uit de omgeving waar het apparaat staat en zet deze warmte om in de koele waternevel via de watertank. Adiabatisch koelen wil dan, als vanzelf, zeggen dat het apparaat géén warmte onttrekt uit de omgeving. Deze warmte-onttrekking gebeurt dan in het apparaat zelf. Beide manieren van koelen zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. De verdampingsenergie wordt aan de lucht onttrokken, en zo daalt de temperatuur in de ruimte.

Directe en indirecte koeling

Begrippen die samenhangen met adiabatisch en diabatische koeling zijn directe en indirecte koeling. Bij een directe koeling wordt de waterdamp die vrijkomt tijdens het koelen, gemengd met de gekoelde lucht. De waterdamp komt zo in de lucht in de ruimte terecht.

Bij een indirecte koeling wordt de waterdamp naar buiten afgevoerd en komt juist niet in de ruimte terecht die gekoeld wordt. Zo’n directe koeling is niet geschikt voor een ruimte waarin mensen sporten, omdat de luchtvochtigheid door deze manier van koelen oploopt. De temperatuur is dan wel verlaagd, de ruimte kan door het hoge vochtgehalte benauwd aanvoelen.

Wat is de beste keuze?

Er is geen eenduidig antwoord op wat de beste keuze voor een koelapparaat is, dit hangt geheel af van de ruimte en waarvoor deze ruimte gebruikt wordt. Wel is het zo dat verdampingskoelers meer potentie hebben dan andere luchtkoelers. Ze gebruiken relatief weinig stroom en zijn betrouwbaar in hun werking. Grote kans dus dat er in de toekomst veel meer gebruikt gemaakt gaat worden van verdampingskoelers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button