Interieur

Hoe werkt een split airco? 

Split airco’s, ook wel vaste airco’s genoemd, worden op een vaste plek in huis geplaatst. Split airco’s zorgen voor een aangename temperatuur, ongeacht of het buiten warm of koud is. Ook kan het de lucht zuiveren. Deze airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. Een warmtewisselaar zorgt vervolgens voor de perfecte temperatuur. Maar hoe werkt een split airco precies? En wat zijn de voor- en nadelen van deze airco? 

Wat is een split airco? 

Een split airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof. Dit type airconditioner bestaat uit twee gedeeltes: een binnen-en buitengedeelte. De binnenunit van een split airco bevat een ventilator die warmte uit de lucht opneemt en deze naar een warmtewisselaar brengt. Een warmtewisselaar is een leiding met koelvloeistof. Doordat de koelvloeistof in contact komt met de warme binnenlucht, warmt de koelvloeistof op. Zo haalt de koelvloeistof dus warmte uit de ruimte. Dan is het de taak van de compressor om die warme lucht in de buitenunit af te voeren. Naast het koelen van een ruimte kunnen de airco’s, dankzij de inverter-techniek van de warmtepomp, ook uitstekend een ruimte verwarmen. Je kunt hierdoor op jaarbasis heel wat energie/kosten besparen. 

Voordelen split airco 

Een airco split unit bestaat uit twee of meer permanent te plaatsen split units: een buitenunit en een of meerdere binnenunit(s). De binnenunit(s) verbind je met koelleidingen aan de buitenunit. De buitenunit, het woord zegt het al, staat meestal op het dak van een pand. De binnenunit(s) kan op verschillende manieren in het interieur worden geplaatst, waardoor je deze ruimtes ook tegelijkertijd kunt koelen.

Split airco’s hebben tegenwoordig vaak nog meer functies. Naast de ruimte verkoelen kunnen deze airco’s ook ventileren, de lucht ontvochtigen en de ruimte verwarmen. Dat laatste is dus erg ideaal in de winter. Daarnaast zijn vaste airco’s meestal stiller dan mobiele airco’s;  de onderdelen die lawaai maken, zitten vooral in de buitenunits.

Nadelen split airco 

Omdat een vaste airco uit een binnen- en buitenunit bestaat, neemt de airco het hele jaar door ruimte in je woning in. Ook is een split airco iets duurder dan een airco zonder buitenunit. Daarnaast is een vaste airco niet het makkelijkste om te installeren. Het team van Aircogarant helpt je hier graag bij. Je kunt ervoor kiezen om de volledige installatie te laten doen door AircoGarant of alleen het in bedrijf stellen van jouw airco. Bij een in bedrijfstelling installeer jij de airco zelf en voert AircoGarant alleen de koeltechnische handelingen uit. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button