Interieur

Veiliger in huis met een alarmsysteem: soorten alarmsystemen uitgelegd

Het hebben van een alarmsysteem wordt steeds populairder in de Nederlandse huishoudens en dit is niet zonder goede reden. Een van de meest belangrijke hiervan is dat mensen steeds meer onveiligheid ervaren. Of dit nu komt doordat de criminaliteit kan zijn toegenomen of omdat ons steeds meer nieuws bereikt over criminaliteit en ongelukken is niet helemaal duidelijk. Een ding dat wel zeker is, is dat het hebben van een alarmsysteem bijdraagt aan een gerust gevoel. Met de verdere ontwikkelingen op het gebied van technologie, worden de beschikbare systemen ook steeds uitgebreider en beter afgestemd op de vraag van de mensen. Een voorbeeld hiervan is het aansluiten van een alarmsysteem op je mobiele telefoon. Zo weet je altijd wie er voor je deur staat en wanneer je alarm af gaat. Wat nu precies de mogelijkheden zijn van deze verschillende alarmsystemen en hoe ze te werk gaan, bespreken we verder in dit artikel.

Verschillende soorten alarmsystemen

Er vallen verschillende soorten onderscheid te maken als het aankomt op alarmsystemen. Een van de meest gebruikte is hierbij de keuze tussen een standaard of een uitgebreid alarmsysteem. Hoe deze systemen er precies uitzien is mede afhankelijk van de aanbieder van deze alarmsystemen maar over het algemeen bestaat een standaard alarmsysteem uit anti-inbraaksensoren en een alarm dat afgaat. Een uitgebreid alarmsysteem heeft meerdere mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld een de optie om een stil alarm af te laten gaan. Bij een stil alarm gaat er geen daadwerkelijke sirene af maar wordt er wel een melding gedaan naar een meldkamer. Uiteraard is er ook de keuze tussen een combinatie van beide alarmen. Tegenwoordig bestaat er ook de optie om een melding te krijgen op je telefoon als het systeem afgaat als je niet thuis bent.

Aspecten van een alarmsysteem

De term alarmsysteem wordt vaak gebruikt als een verzamelnaam waaronder verschillende soorten beveiliging, sensoren en melders vallen. Dit komt mede doordat veel mensen ervoor kiezen verschillende soorten aspecten van een alarmsysteem met elkaar te combineren. Eén optie is bijvoorbeeld om te kiezen voor koolmonoxidemelders of brandmelders. De brandmelders zijn hierbij voor velen al een bekende optie. Brandmelders kunnen vooral erg geruststellend werken als je kleine kinderen of kwetsbare personen in huis hebt. Het gebruik van beveiligingscamera’s is een ander bekend aspect van alarmsystemen. Sommigen kiezen ervoor dit te combineren met een intercom. Zo weet je altijd wie er bij je voor de deur staat voordat je open doet. Dit kan erg geruststellend zijn voor mensen die alleen of afgelegen wonen. 

Andere overwegingen

Tenslotte is er ook nog een keuze te maken een bedraad of niet-bedraad alarmsysteem. Een combinatie van beide is hierbij ook mogelijk. Het voordeel van niet-bedrade alarmsystemen is dat zij vaak makkelijk zelf te installeren zijn. Een systeem dat aangesloten moet worden is duurder maar wordt daarom door veel mensen als betrouwbaarder ervaren. Voor meer advies is het altijd aan te raden om informatie aan te vragen bij een expert op dit gebied. Wat voor de een geschikt is hoeft dit namelijk voor de ander niet automatisch te zijn. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button