Duurzaam

Besparen op energiekosten in drie stappen

Besparen op energiekosten willen we allemaal wel, toch? Naast dat het goed is voor het milieu, is het goed voor je portemonnee en dat zijn twee erg fijne dingen. Maar dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want dat besparen op energie, wat is daar de beste manier voor en hoe pak je dit aan? De volgende drie stappen kunnen je goed helpen hiermee, en gaan je ongetwijfeld helpen naar een lagere energierekening.

Wees bewust van je verbruik

Vaak is het zo dat je niet echt door hebt hoe veel energie je eigenlijk gebruikt. Dat het licht aan staat, of de televisie, of de computer, dat heb je misschien niet echt door. Dit soort dingen zijn juist goed in het stiekem verbruiken van veel energie. Let hier dus goed op. Zet je het licht wel uit als je een kamer uit gaat? Laat je een tv of radio niet de hele dag aan staan? Zet je apparaten wel écht uit en niet op stand by? Laat je stekkers niet te veel in de stopcontacten zitten? Ga zo maar door.

Isoleer je woning

In zowel de warme als de koude maanden kost het veel energie om je woning op temperatuur te houden. ’S Zomers kost het veel energie om de woning koel te houden, en in de winter wordt er hard gewerkt om de warmte binnen te houden. Door je huis goed te isoleren kun je dus erg veel energiekosten besparen. Je hoeft niet de hele dag door de verwarming aan te houden, je kunt één keer de temperatuur omhoog doen en dan heb je de rest van de dag een aangename temperatuur in de woning. Woningisolatie is hierin dus erg belangrijk. Je kunt gaan voor bijvoorbeeld bodemisolatie, dak- of muurisolatie, noem het maar op.

Neem zonnepanelen

Veel mensen hebben het al: zonnepanelen. Hoewel de eerste aankoop misschien vrij duur is, is het een investering waar je na een poosje echt de vruchten van gaat plukken en waar je van merkt dat het elke euro volledig waard was. Naast dat je natuurlijk met zonne-energie goed bezig bent voor het milieu, wek je je eigen stroom op en dat is natuurlijk al helemaal goed voor je portemonnee. Het klinkt misschien alsof je nooit dit geld weer allemaal terugkrijgt, maar na een bepaalde periode heb je je geld zeker weer terug. Heb je het budget en de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden hiervoor.

Gerelateerde artikelen

Back to top button