Interieur

Uw inboedel verzekeren, waar moet u op letten?

Wanneer u een huis gaat huren of net een huis heeft gekocht, komt er van alles op u af. Uw inboedel verzekeren is een van de dingen die u moet regelen. Dit is belangrijk omdat hierdoor uw inboedel verzekerd is tegen schade en diefstal. Toch is niet elke inboedelverzekering hetzelfde. In dit artikel leest u meer over de inboedelverzekering en waar u op moet letten bij het afsluiten.

Maakt het verschil of ik een woning huur of koop?

Nee, het maakt niet uit of u huurt of koopt, in beide gevallen wordt aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar het is wel aan te raden omdat niet verzekeren grote financiële gevolgen kan hebben bij schade. Krijgt u bijvoorbeeld brand in huis, dan kan de schade oplopen tot tienduizenden euro’s. Heeft u geen inboedelverzekering afgesloten, dan draagt u deze lasten zelf. Wanneer u wel een inboedelverzekering heeft afgesloten wordt dit tot een bepaald bedrag vergoed. Ongeacht of u huurt of koopt is het dus van belang dat u een inboedelverzekering afsluit. In beide gevallen gaat de inboedelverzekering in vanaf de dag dat u risico loopt. Dit is bij huren dus vanaf de dag dat u uw sleutels ontvangt en in uw woning trekt. Bij een koopwoning is dit vanaf het moment dat u verhuist of zodra er inboedel in het huis staat. Heeft u een huis gekocht waar inboedel in staat maar is het huis niet bewoond? Dan kan een verzekeraar een beperkte dekking bieden voor de spullen die in het huis staan.

Extra uitgebreide dekking of allrisk dekking voor uw inboedel

Er zijn twee verschillende soorten dekkingen voor uw inboedel. Zo is er een extra uitgebreide dekking. Hieronder vallen o.a. brandschade, stormschade, inbraak en (poging tot) inbraak. Daarnaast kunt u kiezen voor een allriskverzekering. Hierbij bent u voor alle schades verzekerd, ook voor schades die door uw eigen toedoen worden veroorzaakt. Een allriskverzekering is uiteraard wel duurder, omdat u hiermee meer verzekerd. 

Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering

Veel mensen weten niet precies wat het verschil is tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Alles wat in huis staat, valt onder een inboedelverzekering. Een opstalverzekering verzekert uw woning en alles wat aan uw woning vast zit. Dit zijn bijvoorbeeld de muren, het dak, en de vloer. Een opstalverzekering sluit u alleen af wanneer u een woning koopt. Een inboedelverzekering kunt u zowel bij huren als kopen afsluiten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button