Interieur

Jaloezieën, lamellen of gordijnen, welke raamdecoratie kies jij?

Een van de dingen die essentieel zijn bij het inrichten van jouw woning is raamdecoratie. Hiermee bedoelen we niet decoratie die je voor het raam zet, maar de dingen die je ervoor hangt. Kies jij voor lamellen, jaloezieën, gordijnen of rolgordijnen? De raamdecoratie die je kiest, is namelijk voor een groot deel bepalend voor de uitstraling van jouw woning.

Klassieke gordijnen en inbetweengordijnen

Wil je gordijnen gaan bestellen, dan kun je niet net zoals in de Royal club-reclame ‘Doe maar een gordijntje!’ zeggen. Er is zoveel keuze dat je in ieder geval moet bepalen welk type gordijnen je wilt. De klassieke gordijnen kent iedereen wel: grote lappen stof hangen aan een horizontale roede. Deze zijn in allerlei maten, diktes, stoffen en kleuren te bestellen. Inbetween gordijnen zijn gordijnen die lichtdoorlatend zijn. Je kunt wel van binnen naar buiten kijken, maar niet van buiten naar binnen. Ook wanneer ‘s avonds het licht aan is en je inbetweengordijnen voor de ramen hebt hangen, zullen voorbijgangers alleen de contouren van de personen binnen zien, maar iemand niet volledig kunnen zien. Heb je een appartement, dan zijn deze gordijnen vaak ideaal. 

Rolgordijnen, duo-rolgordijnen en vouwgordijnen

Rolgordijnen open en sluit je door ze letterlijk naar boven of beneden te rollen. Deze worden geleverd met een ketting of koord maar ze zijn ook met een elektrische afstandsbediening te bestellen. Een duo-rolgordijn is een variatie op de standaard rolgordijnen. Hierbij rol je ook het gordijn naar beneden, alleen is dit gordijn opgebouwd uit afwisselend transparante en verduisterende stroken stof. Vouwgordijnen ‘vouw’ je naar beneden of naar boven. De rechte banen in de gordijnen geven de vouwgordijnen een karakteristieke en warme look. Ook deze gordijnen zijn met afstandsbediening te leveren.

Plissé- en duettegordijnen

Plisségordijnen bestaan uit een stuk  en je vouwt ze horizontaal open en dicht. Je kunt kiezen uit top-downsystemen en top-down/bottom-up-systemen. Top-downsystemen openen en sluiten van boven naar beneden. Top-down/bottom-up-systemen kun je zowel van boven naar beneden als andersom openen en sluiten. De bediening doe je met een koord. Duettegordijnen zijn vergelijkbaar met plisségordijnen, alleen is het grote verschil dat deze gordijnen uit twee stukken stof bestaan. Hierdoor heeft het gordijn een honingraatstructuur en kan het koord tussen de twee stoffen worden weggewerkt. Zowel plisségordijnen als duettegordijnen zijn in allerlei kleuren te bestellen.

Jaloezieën, houten shutters en lamellen

Jaloezieën zijn horizontale stroken van pvc, kunststof of hout. Houten jaloezieën, ook wel houten shutters genoemd, zijn door het materiaal wat zwaarder en dus minder geschikt voor grote ramen. Ook zijn deze minder goed bestand tegen vocht, dus het is niet aan te raden om houten jaloezieen in een badkamer te hangen. De pvc- en kunststofvarianten zijn een stuk lichter en kunnen in principe overal geplaatst worden. Lamellen zijn ook kunstofstroken, verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Het verschil met jaloezieën is dat deze verticaal hangen. Het voordeel van jaloezieën en lamellen is dat ze ook voor bijzondere raamvormen geplaatst kunnen worden, zoals voor driehoekige ramen, of ramen in een ronde vorm.

Gerelateerde artikelen

Back to top button