Keuken

Welke keukenstijl past bij mij?

Ga je thuis jouw keuken verbouwen, of mag je de keuken in jouw nieuwbouwwoning uit gaan kiezen? Dan wordt het tijd om jouw stijl te bepalen. Er zijn tientallen keukenboeren verspreid door heel Nederland, maar welk soort keuken past nu het beste bij jou, jouw gezin en jouw behoeftes?

Wat heb je nodig en hoeveel ruimte heb je?

Een van de eerste dingen die je jezelf moet afvragen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe keuken, is wat je minimaal nodig hebt in een keuken. Woon je alleen in een appartement en heb je aan een koelkast, fornuis en enkele keukenkastjes voldoende? Of heb je een gezin met drie kinderen en wil je juist veel extra opbergruimte en een extra grote vriezer voor al het eten wat je wilt bewaren? Als je weet wat je minimaal nodig hebt, kun je op basis daarvan verder gaan kijken. Wil je jouw keuken uitbreiden met luxe opties zoals een koelkast met dubbele deuren en ingebouwde ijsblokjesmaker? Of ga je juist voor plafondhoge kasten waarin je lekker veel spullen kwijt kunt? Op deze manier kun je de basis voor jouw keuken steeds verder uitbreiden. De beschikbare ruimte is hierbij natuurlijk wel van belang, want het moet wel passen in de ruimte die je hebt.

Bekijk welke indeling het beste past in de beschikbare ruimte

Ook niet geheel onbelangrijk is de indeling van de keuken. Als je eruit bent wat je allemaal in je keuken wilt plaatsen, kun je gaan kijken naar de meest optimale indeling. Wil je een recht-toe-recht-aan-keuken met een recht aanrecht tegen de muur? Of wil je liever een (vrijstaand) kookeiland? Ga je een keuken kopen, kijk dan ook of je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt, als je een kookeiland laat plaatsen. Als je met zijn tweeën of meer bent, is het prettig als je niet continu op elkaars tenen hoef te staan wanneer je in de keuken bezig bent. De mooiste oplossing hoeft dus niet altijd de meest praktische te zijn. Pas het ontwerp van de indeling daarom aan op jouw gezin en jullie behoeftes.

Uit welke keukenstijlen kan ik kiezen?

Er zijn ontzettend veel verschillende keukenstijlen om uit te kiezen. Populaire keukenstijlen zijn:

  • Landelijke keuken
  • Industriële keuken 
  • Moderne keuken
  • Mediterrane keuken 
  • Designkeuken
  • Klassieke keuken

Waar bij de landelijke keuken vooral voor ‘zachte’ kleuren in natuurlijke tinten wordt gekozen, zie je in de industriële keuken meer zwart en harde lijnen terug. Ook de materialen zijn anders, in een landelijke keuken zul je veel hout tegenkomen terwijl een industriële keuken RVS en de betonlook de boventoon voeren. Met een moderne keuken kun je eigenlijk alle kanten op, deze kun je bijvoorbeeld kleurrijk maken of juist minimalistisch en ingetogen. Een Mediterrane keuken heeft vaak een combinatie van warme kleuren en mozaïektegeltjes en een designkeuken is, zoals de naam al zegt, vooral gericht op kwaliteitsapparatuur en stijl. De klassieke keuken is voornamelijk tijdloos en je vindt hierin veelal lichte kleuren gecombineerd met houten vloeren of tegels met houtlook.

Gerelateerde artikelen

Back to top button