Klussen

Traprenovaties: dit moet je weten!

Soms kan je trap wel een opknapbeurt gebruiken; bijvoorbeeld als deze oud, versleten of zelfs onveilig is. Gelukkig hoef je in deze gevallen niet meteen een nieuwe trap aan te schaffen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen een traprenovatie uit te voeren. Dit houdt in dat elke traptrede gerenoveerd wordt met overzettreden of trapplaten. Zo krijgt je trap een compleet nieuwe en frisse look. Door de vele verschillende opties in kleuren, materialen en afwerking kun je zelf bepalen welke uitstraling je trap krijgt. Wat zijn de mogelijkheden?

Materialen traprenovatie

Traprenovaties zijn vaak leverbaar in verschillende materialen. Het materiaal is afhankelijk van jouw eigen smaak, maar ook van het materiaal van de vloer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het materiaal van de traprenovatie overeen te laten komen met het materiaal van de vloer. Verder kunnen ook verschillende materialen juist erg mooi zijn. Zo staat een strakke vinyl vloer erg leuk in combinatie met treden met een warme houtlook. Naast hout kun je ook voor andere materialen kiezen, waaronder laminaat, PVC, vinyl en PVC-SPS. 

Traprenovatie passend bij je interieurstijl

Het beste kies je voor een traprenovatie die past bij je woonstijl. Zo passen designs met een hout of beton look perfect in een moderne woonstijl. Is je interieur en stijl eerder landelijk? Dan past een houten traprenovatie hier erg goed bij. Vaak zijn de overzettreden verkrijgbaar in verschillende tinten; van natural tot donker hout. Ook in een klassieke woonstijl komt een houten traprenovatie goed tot zijn recht. Kies in dit geval voor een donker houtdessin, zodat je een diepe, rijke uitstraling creëert. Wanneer je een industrieel interieur hebt, zijn overzettreden met een betonlook een goede keuze. 

Zelf doen of uitbesteden?

Als je voor een traprenovatie kiest kun je deze klus uitbesteden of zelf uitvoeren. Het is goed om te weten dat lang niet iedereen zomaar in staat is zelf een traprenovatie uit te voeren. Een traprenovatie vereist veel praktische vaardigheden en kost daarnaast ook veel tijd. Wanneer je niet veel tijd hebt, doe je er goed aan de traprenovatie uit te besteden. Bedrijven kunnen een traprenovatie al binnen korte tijd uitvoeren. Zo duurt een Ambiant traprenovatie meestal niet meer dan één dag. Aan de andere kant is een traprenovatie uitbesteden wel duurder dan de klus zelf uitvoeren, omdat de kosten gemiddeld voor zo’n 25% uit arbeidskosten bestaan. Mocht je zelf de vereiste kennis en vaardigheden hebben, dan kun je als alternatief overwegen om de traprenovatie zelf uit te voeren.

Kosten van een traprenovatie

Het (laten) uitvoeren van een traprenovatie is in alle gevallen goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap. De daadwerkelijke kosten hangen erg af van de soort trap, de materialen en het wel of niet uitbesteden. Wanneer je een traprenovatie zelf uitvoert, moet je uitgaan van kosten vanaf 1000 euro. Wanneer je de traprenovatie laat uitbesteden zullen de kosten liggen tussen de 1250 en 3500 euro, waarbij een standaard traprenovatie zo’n 1450 tot 2250 kost.

Gerelateerde artikelen

Back to top button