Tuin

Tips voor het kweken van fruit in je tuin 

Je hebt het leuke idee om zelf fruit te gaan kweken in je tuin. Voor een goed resultaat is het van belang dat je weet wat je doet. Hoe begin je hier mee en waar moet je aan denken bij het kweken van fruit in je tuin? Je leest het hier.  

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga eerst voor jezelf na welke fruitsoorten jij graag in je tuin wilt laten groeien. Hierbij is het belangrijk dat je bekijkt welke grondsoort jij tot je beschikking hebt. Ga na of je een kalkrijke, een zuurhoudende of een voedzame bodem hebt. De plek waar je je fruit wilt planten is ook erg belangrijk. Daarbij is het aantal uren zon op de plek waar je wilt planten ook belangrijk. Het meeste fruit groeit het best op een zonnige plek, denk hierbij aan minimaal 6 uur zon per dag. Als je gaat voor een fruitboom, zet deze dan aan de rand van je tuin, zo blokkeren ze de zon niet voor andere planten. Als je op dit moment alleen tegels in de tuin hebt liggen, is het de hoogste tijd om kweekbakken aan te schaffen. 

Zaadjes of kant-en-klare planten 

Naast het voorbereiden van het planten is het belangrijk om te bedenken of je zaadjes wilt planten of dat je wilt gaan voor kant-en-klare planten. Met kant-en-klare planten zul je sneller resultaat hebben dan als je gaat voor zaadjes. Er zijn echter veel fruitsoorten die erg snel groeien, deze kun je dus makkelijk als een zaadje laten beginnen in je tuin. Hierbij is het de keuze waar jouw voorkeur naar uit gaat. 

De beste tijd om te planten

Het grootste deel van de fruitsoorten kan het best in het najaar of de winterperiode worden gepland. Fruitbomen en bessen met een blote wortel kunnen in deze periode goed geplant worden. Als je kiest voor fruitsoorten die in potten groeien, kun je deze het hele jaar door planten. Zorg bij er bij het planten voor dat de grond goed is losgemaakt en er geen stenen of andere harde brokken in de weg zitten. 

Verzorgen van je fruit

Na het plaatsen is het verzorgen van je fruit misschien nog wel belangrijker. Het is belangrijk dat je je plantjes voldoende water geeft, zeker in de periode dat de vruchten aan het groeien zijn. Tijdens een warme of droge periode is het geven van water een dagelijks klusje. Een uitdaging bij het verzorgen van jouw planten of boom, is het afweren van ongewenste gasten die aan je fruit knagen. Om dit te voorkomen is een fruitnet ideaal, hierdoor is het voor bijvoorbeeld vogels niet mogelijk om bij je fruit te komen. Bij Nettenshop vindt je verschillende soorten netten voor het beschermen van je fruit. 

Laat de mooiste fruitplanten en bomen groeien in je tuin en geniet van je zelf gekweekte fruit met deze tips. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button