DuurzaamWoontrends

Tips om je oude boerderijwoning te verduurzamen

Een oude boerderijwoning is uniek, sfeervol en authentiek. Helaas heeft zo’n oude woning ook een aantal nadelen. Denk maar eens aan de hoge energierekening. Het is daarom belangrijk om een woonboerderij te verduurzamen voor de toekomst. Hiermee bespaar je geld en draag je een steentje bij aan een beter milieu. Er zijn diverse manieren om boerderijwoningen te verduurzamen. De beste tips staan hieronder op een rij.

Kunststof kozijnen met isolatieglas

Veel landelijke boerderijen hebben oude, houten kozijnen. Het materiaal is charmant, maar in veel gevallen niet meer zo duurzaam. Hout heeft veel onderhoud nodig en kan op lange termijn gaan rotten. Het is daarom verstandig om ze te vervangen voor kunststof kozijnen. Ramenfabriek Op ‘t Hoog heeft zelfs kunststof kozijnen met houtlook in hun assortiment. Het onderhoudsvriendelijke materiaal is voorzien van een landelijke houtlook en van een afstand niet te onderscheiden van echt hout. De kunststof kozijnen zijn daarnaast goed te combineren met isolatieglas. 

Nieuwe dak-, vloer en gevelisolatie

Om de boerderijwoning optimaal te isoleren, moet je niet alleen kijken naar de ramen en kozijnen. Laat ook de dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie verbeteren. Na verloop van tijd heb je deze investering weer helemaal terugverdiend. In een goed geïsoleerde woning hoef je namelijk minder hard te stoken. In de winter kan de warmte niet zomaar ontsnappen en komt er minder kou van buiten naar binnen. 

Cv-ketel vervangen voor warmtepomp

Controleer de kwaliteit en het jaartal van de cv-ketel. De kans is groot dat je het kunt vervangen voor een nieuwere en duurzamere variant. Nog beter: vervang de oude cv-ketel voor een (hybride) warmtepomp. Volledig elektrische warmtepompen gebruiken stroom om warmte uit de lucht te halen. Je bent dus niet meer afhankelijk van aardgas. Een hybride warmtepomp werkt samen met een kleine cv-ketel. Het zijn beide duurzame opties.

Duurzaam verwarmen met vloerverwarming

Wist je dat je een warmtepomp kunt aansluiten op vloerverwarming? Op deze manier maak je de woonboerderij een stuk duurzamer én aangenamer! Vloerverwarming is effectief en verhoogt tegelijkertijd het wooncomfort.

Zonnepanelen op het dak

Wek (deels) je eigen energie op met gebruik van zonnepanelen. Deze kun je op het dak laten monteren. Zorg er wel voor dat het oude dak in goede conditie is of laat de dakbedekking en dakisolatie vervangen voordat je de zonnepanelen aanschaft. Een andere optie is om de zonnepanelen te laten plaatsen op een schuur of carport.

Welke maatregelen neem jij om je oude boerderijwoning een stukje duurzamer te maken?

Gerelateerde artikelen

Back to top button