Verhuizen

Tips voor het kopen van je eerste huis

Ben je van plan om dit jaar jouw eerste huis te gaan kopen, alleen of samen met je partner? Dat kan best lastig zijn, vooral omdat de markt natuurlijk nog heel nieuw voor je is. Hierdoor weet je niet altijd waar je allemaal rekening mee moet houden als je gaat zoeken naar je eerste koophuis. Het kan je een hoop gedoe, geld en tijd schelen om eerst wat onderzoek te doen, voordat je echt aan de slag gaat met je zoektocht. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kopen van je eerste huis!

Begin met het vaststellen van jouw maximale hypotheek

Voordat je op Funda gaat zoeken naar woningen en allerlei bezichtigingen in gaat plannen, is het verstandig om goed uit te zoeken wat je maximaal kunt krijgen aan hypotheek. Zo kun je veel gerichter gaan zoeken en weet je ook precies hoeveel ruimte je eventueel hebt om te overbieden. Je kunt op internet zelf uitrekenen hoeveel je ongeveer kunt lenen, maar we raden je altijd aan om naar een hypotheekadviseur of een bank te gaan voor een hypotheekgesprek. Zij kennen namelijk alle regels rondom hypotheken en kunnen je een specifieke indicatie geven van het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor jouw eerste woning. 

Een aankoopmakelaar inschakelen

Als starter kan het erg waardevol zijn om een aankoopmakelaar in te huren, vooral als je een huis zoekt in een wat lastiger gebied, zoals Harderwijk. Deze regio is over het algemeen wat duurder en de huizen zijn erg gewild, dus je zult veel concurrentie hebben. Een aankoopmakelaar kan je goed advies geven over wat en hoe je het beste kunt bieden en in welke buurten je het beste kunt zoeken. Het kost je wel wat geld, maar het behoed je voor een eventuele miskoop. Daarnaast is het uiteraard gunstig als een makelaar Harderwijk goed kent, aangezien hij dan precies weet welke buurten populair zijn en welke minder gewild zijn. Dit kan je goed helpen bij jouw biedstrategie!

Eigen geld inleggen

Als het mogelijk is, raden we starters altijd aan om eigen geld in te leggen voor het kopen van een woning. Dit geeft je namelijk meteen meer ruimte in je hypotheek en je bent er ook van verzekerd dat het betalen van bijkomende kosten, zoals de kosten koper, taxatiekosten, eventuele makelaarskosten en advies- en bemiddelingskosten geen probleem gaat worden. Mocht je zelf maar weinig spaargeld hebben, kijk dan of een schenking van je ouders of een ander familielid een optie is. Dit jaar is het nog mogelijk om belastingvrij een bepaald bedrag te schenken voor de aankoop van een woning, vanaf 2024 niet meer. Het is natuurlijk fijn als je hier nog van kunt profiteren. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button