Klussen

Tips bij schilderen op een rolsteiger

Het schilderen van de buitenboel kan een behoorlijke klus zijn. Immers, hoe vaak sta je nu met een pot verf in de hand op een rolsteiger? Wees gerust, met de volgende tips wordt het buitenschilderwerk een fluitje van een cent!

1.Welke soorten steigers zijn er?

Er zijn diverse steigers beschikbaar voor diverse klussen. Een rolsteiger is het meest geschikt voor buitenschilderwerk.

  • Rolsteiger: Rolsteigers staan op grote stevige wielen en zijn daardoor makkelijk te verplaatsen. Je hoeft de steiger namelijk niet af te breken en weer op te bouwen. Rolsteigers zijn daarom perfect voor buitenschilderwerk.
  • Kamersteiger: Dit type steiger is compact en eenvoudig verplaatsbaar, maar tevens niet erg hoog. Deze wordt dan ook voornamelijk binnenshuis gebruikt. 
  • Gevelsteiger: Gevelsteigers zijn vaste steigers. Ze zijn voornamelijk geschikt voor langdurige klussen die vanaf één vaste plek worden uitgevoerd. Om ze te verplaatsen dien je ze af te breken en weer op te bouwen. Hiervoor heb je wel een specifieke opleiding nodig.

2.Veiligheidstips bij het gebruik van een rolsteiger

Met een rolsteiger wordt werken op hoogte een stuk makkelijker én veiliger. Het is van groot belang dat je de rolsteiger op de juiste manier plaatst om ongevallen te voorkomen en veilig werken op hoogte mogelijk te kunnen maken. 

  • Controleer zowel de draagkracht als stabiliteit van de ondergrond. Zorg ervoor dat de steiger niet wiebelt en niet in de grond weg kan zakken. Het kan raadzaam zijn om (grind)tegels onder de wielen en de stabilisatoren van de steiger neer te leggen.
  • Blijf uit de buurt van bovengrondse stroomleidingen.
  • Denk eraan dat veel ramen en deuren naar buiten openen. Wees je hiervan bewust en plak de ramen indien nodig dicht, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
  • Baken de opgebouwde rolsteiger duidelijk af zodat hij duidelijk zichtbaar is voor anderen. Zeker als je aan de straatkant bezig bent is het belangrijk om zichtbaar te zijn.
  • Houd rekening met weeromstandigheden zoals harde wind en regenbuien. Zijn de weersomstandigheden ongunstig of zelfs onveilig? Doe het schilderwerk dan op een ander moment. Voorkom dat de rolsteiger kan wegwaaien en zet hem goed vast of breek helemaal hem af.
  • Zorg áltijd voor je eigen veiligheid en bouw de rolsteiger altijd op met behulp van een voorloopleuning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button