Waar moet je op letten bij de aanschaf van een steiger?

Je zet niet elke dag een steiger op en als je niet in de sector zit, is het niet eenvoudig om te weten waar je allemaal op moet letten wanneer je een steiger koopt. Daarnaast heb je op het internet soms een overdaad aan informatie, wat het niet eenvoudiger maakt. In dit artikel worden er verschillende tips gedeeld waardoor je meer kennis en inzicht krijgt over steigers.
Wat is een steiger?
Een steiger is een tijdelijke constructie die wordt opgebouwd om werken uit te voeren aan hogere plaatsen. Voorbeelden zijn gevels, daken of plafonds. Je hebt verschillende soorten steigers die je kan gebruiken afhankelijk van de plaats en het soort werk dat moet uitgevoerd worden. Wanneer je een plafond wil schilderen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kamersteiger die je eenvoudig binnen kan opbouwen. Indien je een dak wil renoveren, heb je onder meer een daksteiger nodig.
Tips bij de aankoop van een steiger
Belangrijk om te weten bij de aankoop van een steiger is hoe hoog de steiger moet zijn. Hierbij is er een essentieel verschil tussen platformhoogte en werkhoogte. De platformhoogte is de hoogte waarop het platform wordt geplaatst. Hou er rekening mee dat er boven het platform altijd een leuning wordt geplaatst. De hoogte van de stelling is dus altijd een meter hoger dan de platformhoogte. De werkhoogte is de platformhoogte plus je twee meter. Als je platformhoogte twee meter is, dan is de werkhoogte vier meter.
Naast de hoogte is natuurlijk ook de breedte en de lengte belangrijk. Zo heb je al steigers die slechts anderhalve meter lang zijn, maar je hebt ook steigers die meer dan drie meter lang zijn. Ook wat de breedte betreft heb je verschillende mogelijkheden. De kleinste steiger is in de meeste gevallen ongeveer zeventig centimeter breed. De breedste steiger is gemiddeld 1,35 meter breed.
Daarnaast is het aan te raden om een steiger aan te kopen waar ook losse onderdelen beschikbaar van zijn. Zo kan je een onderdeel dat kapot is zonder problemen vervangen zonder een volledig nieuwe steiger te moeten kopen.