Woonkamer

Spots in je woonkamer: waar plaatsen?

Story Highlights
  • Zorg voor goede basisverlichting in de woonkamer
  • Denk aan de onderlinge afstanden
  • Laat de spots niet recht naar beneden schijnen

Hoewel de meeste mensen zo ondertussen het belang van goede verlichting wel onderkennen, is het plaatsen ervan in de woonkamer nog best eens een probleem. Dat geldt zeker ook voor de spots in de woonkamer. Want waar komen die nou het best tot hun recht? We vertellen je er hier meer over. Zeker is dat de led spots sterk in opmars zijn.

Woonkamer opgedeeld in twee delen

Voor we de spots bekijken is het goed te weten dat de woonkamer vaak opgedeeld is in twee delen; een deel waar de zithoek staat en een deel die je als eetkamer kunt omschrijven. Voor beide delen geldt: zorg dat de basisverlichting in orde is. Dat kun je doen met een grote hanglamp boven de salontafel, zoals dit ook kan boven de eetkamertafel. Daarbij geldt dat als je een grote, lange tafel hebt, je eventueel ook kunt kiezen voor een set van twee lampen. Met de twee lampen kun je de verdeling van het licht vaak beter verdelen.

Ook spots in de woonkamer: functioneel en indirect licht

Natuurlijk wil je in de woonkamer ook met spots gaan werken. In de woonkamer kunnen spots voor zowel functioneel als voor indirect licht zorgen. Ja, je kunt overwegen om spotjes boven de eet- en salontafel te plaatsen. Mocht je dat doen, zorg dan wel dat de spots niet recht naar beneden schijnen. Hoewel het een kwestie van smaak blijft, is het natuurlijk goed om in elk geval voor spots te kiezen boven de stoelen. De meeste mensen opteren vaak voor een U-vorm met spots in de woonkamer. Als je dat ook doet, zorg dan wel dat de open zijde in de richting van de televisie of de stoelen geplaatst wordt. Zo is wel altijd sprake van voldoende verlichting. Ook geïnteresseerd in led spots? Klik hier.

Afstand tussen de 80 en 150 centimeter aanhouden als standaard

Ook over het aantal spots wil nog wel eens wat discussie zijn. Logisch, want niet elke ruimte is even groot. Het is sterk afhankelijk van de beschikbare ruimte hoeveel spots je kwijt kunt. Wat betreft het aantal spots en de onderlinge afstand kun je aanhouden dat spots vaak met een afstand van tussen de 80 en 150 centimeter geplaatst worden. Houd je dat aan, dan komen de spots vaak het best tot hun recht in de woonkamer. Hoewel het altijd een kwestie is van smaak, is het wel verstandig de afstanden tussen de spots aan te houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button