Klussen

Schuin dak isoleren: waar moet je op letten?

In een woning met een niet-geïsoleerd schuin dak gaat onnodig veel warmte verloren. Een goed geïsoleerd dak bespaart veel energie. Hierdoor bespaar je veel onnodige kosten. Je kunt een schuin dak van zowel binnen als buiten isoleren. Isolatie aanbrengen vanaf de binnenkant is makkelijk en relatief goedkoop. Via buitenaf is daarentegen meestal effectiever en kost geen ruimte aan de binnenkant. 

Isoleren via de binnenkant of via de buitenkant? 

Een schuin dak isoleren kan zowel via de binnenkant als buitenkant. Maar welke manier past het beste bij jouw situatie? Bij het isoleren van binnenuit wordt isolatiemateriaal tegen het dakbeschot geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt eenvoudig tussen de balken geklemd. Dit maakt het van binnenuit isoleren minder arbeidsintensief en dus ook goedkoper dan van buitenaf isoleren. Bij het isoleren van buitenaf wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld onder de dakpannen. Deze manier van isoleren is duurder dan via de binnenkant, omdat de complete dakbedekking verwijderd moet worden voordat de nieuwe isolatie geplaatst wordt. 

Welk materiaal gebruiken bij isoleren van een schuin dak? 

Om te bepalen welk isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken bij het isoleren van een schuin dak, is het belangrijk om te weten waaruit uw dakconstructie bestaat. Dit bepaalt namelijk het isolatiemateriaal en hoe het geplaatst gaat worden. Als je een schuin dak met een ventilerende constructie zoals een houten dak met dakpannen gaat isoleren, dan kun je het beste kiezen voor glaswol, minerale wol, steenwol of houtvezel. Maar ook het gebruik van PIR is een mogelijkheid. 

Een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol is eenvoudig, want u klemt de platen (wol of houtvezel) tussen de balken van uw schuine dak en daarna voorziet u het geheel van een laagje isolatiefolie. Daarna kunt u de zolder isolatie bijvoorbeeld met gipsplaten afwerken.

Waar moet je op letten bij isoleren van een schuin dak? 

Als je je schuine dak wilt isoleren moet je van tevoren goed kijken of er openingen zijn bij de aansluiting van de dakvoet. In oude huizen is de aansluiting van het dak op de bouwmuur vaak zo slecht dat je met het blote oog naar buiten kunt kijken. Bij het isoleren van een schuin dak is het heel belangrijk dat alle aansluitingen goed zijn, ook bij de dakdoorvoeren en dakdoorbrekingen. Slechte aansluitingen zorgen voor tocht, trek en lekkage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button