InterieurVerlichting

Is jouw plafond geschikt voor inbouwspots?

Als je je woning sfeervol wilt verlichten, kun je kiezen voor inbouwspots. Dit is een heel subtiele, doch zeer effectieve manier om je kamer goed te verlichten. De spots hoeven niet veel ruimte in te nemen en zorgen dus niet voor een onrustige aanblik van de kamer. Een groot voordeel van deze verlichting is dat het zeer energiezuinig is. Vandaag de dag zijn namelijk bijna alle spots voorzien van ledverlichting. Dat houdt je energierekening laag maar het is ook veiliger. Ledlampen worden namelijk niet heet waardoor de kans op brand ook aanzienlijk verkleind wordt. Als je dus verlichting voor je huis zoekt, kies dan altijd voor ledverlichting want dan haal je goed, veilig en betaalbaar licht in huis. 

Wat heb je nodig voor ledspots? 

Ledspots zijn eenvoudig aan te brengen. Het enige wat je moet weten, is de diepte van je plafond. Kies bijvoorbeeld voor de inbouwspot zaagmaat 55mm. Het ene plafond biedt namelijk meer ruimte voor spots dan het andere. Als je een diep plafond hebt, kun je iedere spot kiezen. Is er niet veel ruimte, dan kun je gebruikmaken van platte spots. Deze zitten niet diep in het plafond. In dit geval is het ook beter om te kiezen voor spots zonder trafo. De spots worden dan direct op het elektriciteitsnetwerk aangesloten zonder tussenkomst van transformator. Dat bespaart ook veel ruimte in je plafond. Bovendien maakt het de installatie nog eenvoudiger. 

Hou rekening met de IP-waarde van je spots

Als je op zoek gaat naar geschikte led-inbouwspots om je woning te verlichten, moet je rekening houden met de IP-waarde van de spots. Je kunt in ieder vertrek van je woning spots aanbrengen, maar niet iedere IP-waarde is geschikt voor iedere ruimte. Je moet rekening houden met de vochtigheid in de ruimte. De regel luidt dat hoe hoger de IP-waarde van een spot is, hoe beter deze bestand is tegen vocht. Kies voor je badkamer daarom altijd voor spots met een IP-waarde van minimaal 65. Buitenshuis volstaat een spot met een waarde van tenminste 68. 

Kies voor dimbare verlichting

Als je optimaal gebruik wilt maken van je inbouwspots, dan kun je kiezen voor dimbare verlichting. Dit is ideaal omdat je de verlichting net zo fel of zacht kunt zetten als dat jij wilt. Wil je aan het begin van de avond nog even wat werk afmaken? Kies dan voor fel licht zodat je je papieren goed kunt zien. Wil je aan het eind van de avond een glaasje wijn op de bank drinken? Zet de verlichting dan wat zachter om de dag sfeervol af te ronden. Met led-inbouwspots kun je alle kanten op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button