InterieurWoonkamer

Populairste woonkamer decoraties van het moment

Stel, je bent vrij tevreden over je bankstel, je eettafel, je kasten. Maar je interieur voelt wat onwennig, net of is het niet helemaal af. Of is de sfeer niet naar je zin. Dan ben je toe aan woonkamerdecoraties. Die hebben direct impact op de feel en looks van je kamer. Hoe neutraal je meubels ook zijn, met decoraties geef je nieuw leven aan je woonruimte. En dat hoeft ook niet heel veel geld te kosten. Er zijn gigantisch veel woonkamer decoraties op de markt en daaronder ook leuke aanbiedingen. Met slechts een paar accessoires creëer je een kleurrijke, strakke of brocante sfeer. Heb je je kamer al in een bepaalde styling? Zoek er dan wat decoraties bij die die interieurstijl benadrukken. Het is leuk werk om te doen en het eindresultaat mag er zijn.

Decoreer een wandje

Waarschijnlijk heb je wel een stukje blinde muur of een muurhoek in je kamer. Al eens aan gedacht om dat te behangen? Een fotobehangetje op die plek geeft zo’n stukje wand meteen cachet. 

Groot groen

Anno 2022 slepen we ook steeds meer grote planten de woonkamer binnen. Bij een Scandinavische interieurstijl doen ze het supergoed. Maar ook in kamers met veel lichte onderdelen is het groen van een bananenplant of een monstera mooi contrastrijk. Decoreren met levend groen laat je kamer ademen.

Spiegeltje, spiegeltje…

Een landelijke woonstijl, een bohemian style, een grote spiegel past bij elke stijl. Alleen de lijst kun je goed afstemmen. Zo hoort bij een klassieke interieurstijl natuurlijk een gouden lijst rond de spiegel, met een zware barokke kuif. Ga je op spiegeljacht, dan verbaas je je over de vele soorten. Hang eens een paar van verschillende grootte bij elkaar; dat geeft de wand iets sprookjesachtig.

Populairste woonkamer decoraties van het moment

Light it up

Lampen heb je sowieso nodig in je woonkamer. Laat saaie lampen links liggen en kijk eens welke exemplaren een fraai decoratief uiterlijk hebben. Een bol in ijzerdraadvorm past goed bij een industrieel interieur. Een marmeren staande lamp met gouden kap verrijkt een barok interieur. Ga niet voor standaardlampen en zoek naar een paar bijzondere exemplaren, met een arty catch of dromerig zachte waaiers. Ze gaan echt opvallen in je kamer.

Ornamenten

Sommige kamers vragen er gewoon om. Maar elk gipsplafond kun je decoreren. Er zijn veel sierplinten en prachtige hoekstukken of centrale rozetten te koop. Dan moet je wel iemand kennen die ze netjes tegen het plafond plakt. Wellicht is het een werkje dat je zelf makkelijk aankunt. Na gedane arbeid zie je dan sfeervolle plafondlijnen naar rijk geornamenteerde hoekstukken lopen. Ideaal voor een kamer in klassieke interieurstijl.

De familie te kijk!

Je kunt ook heel ‘persoonlijk’ decoreren. Bekijk je beste foto’s, bijvoorbeeld van je kinderen of het gezin. Maak daar een keuze uit en druk ze eens op een artistieke manier af. Online zijn er tal van punten waar dat kan. Ze komen dan je huis binnen als hout- of aluminiumprint, in plexiglas of als canvasprint. Decoreer zo je wanden. Voor een Scandinavische interieurstijl houd je bijvoorbeeld al je aluminiumprints mooi in zwart-wit.

Poefs en zitkrukjes

Kleed je ruimte decoratief aan met vriendelijke zitjes of een stevige poef. Daar hoeft niemand op te zitten; die kun je dan weer gebruiken als onderstel voor een mooie gadget of een dienblad met bijvoorbeeld jugendstil-onderzetters. Op een zitje kun je ook een leuk potje met een bonsaiboompje kwijt. De combinatie van een krukje met een accessoire krijgt meteen een verhogend decoratief effect.

Populairste woonkamer decoraties van het moment

Opengewerkte wandkastjes

Je kent ze wel, vaak zwart en metaal qua structuur met dunne, houten plankjes. Kies je lievelingsmodel (of een paar) en zet ze vol met de mooiste kleine spulletjes die je hebt: kleine cacti, beeldjes, geurstokjes in een houder, een portretje. Hier kun je een hele tijd mee bezig zijn. Door ze steeds te verplaatsen en dan te bekijken, kom je uiteindelijk op een treffende compositie en lijkt alles elkaar te versterken. Zo heb je een mozaïek van wandkastjes die de muur decoratief én heel harmonisch versterkt.

De tijd als decoratie

Ook ‘in’ zijn de reuzenklokken. Geen zware tijdkanonnen voor aan de muur maar opengewerkte cirkels, soms zelfs alleen twee wijzers met daaromheen in een cirkel geplakt Romeinse uurcijfers. Perfect voor een minimalistisch stijlinterieur. En voor deze tijdmeters geldt: hoe groter, hoe beter.

Nog veel meer

Ben je eenmaal bezig met het decoreren van je woonkamer, dan zul je zien dat je voorkeuren krijgt voor bepaalde dingen. Terwijl je decoreert, beginnen er ook zaken te detoneren. Je oude vloerkleedje werkt niet meer met je nieuwe decoraties, dus tijd voor een nieuwe. En zo, stukje bij beetje, heb je met een nieuwe set decoraties niet alleen een nieuwe sfeer aan je woonkamer toegevoegd, maar ook een sfeer waarin niets meer stoort.

Gerelateerde artikelen

Back to top button