Tuin

Beste tuinactiviteiten voor in de herfst

Het is bijna oktober waardoor de bladeren weer van de bomen vallen, de temperatuur daalt en het tijd is om de truien uit de kast te halen. De herfst is weer begonnen. De overgang van de zomer naar de winterperiode kan soms wat lastig zijn. Zeker als je net van vakantie komt waar het nog heel lekker weer was. Misschien wil je nu ook nog thuis lekker in de tuin zitten of de tuin juist aanpakken. Lees in deze blog welke leuke activiteiten je kunt doen in de tuin tijdens de herfst. 

Heb je groene vingers en heb je zin om je tuin op te knappen? Dan kan je in het mooie herfstweer je tuin onderhanden nemen. Ook is dit een goede periode om dieren, zoals vogels het wat makkelijker te maken die wat extra hulp nodig hebben in het koudere weer. 

 • Plant bijvoorbeeld mooie nieuwe planten in de tuin die het goed doen in het koudere weer. Je kunt ook een haag planten om meer privacy te creëren. Doe wel altijd goed onderzoek welke planten het goed doen in deze periode, zodat je er zeker van bent dat je van je nieuwe aanwinsten kunt genieten. 
 • In het koudere weer hebben allerlei dieren, zoals vogeltjes, net wat meer moeite om eten te vinden en een goed plekje te vinden om te verblijven. Hang daarom een nestkastje op en koop bij de dierenwinkel nootjes en zaden waar je de vogeltjes blij mee maakt. 
 • Heb je gras in de tuin? Dan is de kans groot dat er paddenstoelen groeien. Laat deze lekker staan. Niet alleen omdat ze voor een leuke sfeer zorgen, maar ook omdat paddenstoelen de tuin opruimen en goed zijn voor de natuur. 
 • Heb je bomen in de tuin staan die bladeren verliezen? Dan is het goed om de bladeren te laten liggen. Natuurlijk wil je het netjes hebben en wil je misschien niet alle bladeren verspreid door de tuin laten liggen. Kies daarom een hoekje uit waar je de bladeren kunt laten liggen. Deze bladerhopen zijn perfect voor allerlei diertjes die het fijn vinden om tussen deze bladeren te leven. Zo help jij de natuur ook een beetje. 

Extra tip 

Er zijn veel planten en bloemen die je in veel tuinen terugziet. Verschillende planten doen het in verschillende seizoenen goed. Zo heb je echt zomerplanten die veel zon en warmte nodig hebben, maar in de herfst zijn er weer planten die het juist fijn vinden om in een frisse omgeving te staan. Hieronder lees je enkele je voorbeelden van mooie herfstbloeiers: 

 • Vlinderstruik 
 • Schilpadbloem 
 • Dropnetel 
 • Bergaster
 • Herfstanemoon 

Ook kun je zelf actief zijn in de tuin en de handen uit de mouwen steken. Onderstaande planten en groenten zijn perfect om in de herfstperiode te planten:

 • grassen 
 • rotstuinplanten 
 • stuiken in een plantenbak 
 • broccoli 
 • worstel 
 • bloemkool 
Beste tuinactiviteiten voor in de herfst

Speel spellen 

Ben je minder van de tuin onderhouden en meer van de gezelligheid en spelletjes spelen? Nodig dan je vrienden uit om lekker naast een buitenhaard in de tuin te zitten en spellen te spelen. Er zijn talloze leuke spellen die je buiten kunt doen in de frisse herfstlucht. Denk aan bordspellen, online spellen, maar ook sportspellen. Ben je met een groep vrienden en heb je een grotere tuin? Dan zijn sportspellen een goed idee. Speel voetbal, trefbal en als het niet hard waait, dan kun je ook badminton spelen. 

Bordspellen zijn en blijven populair onder alle leeftijden. Misschien heb je buiten wel een overdekt gedeelte waar je rond de tafel kunt zitten met je vrienden. Speel samen 30 Seconds, Regenwormen, Cluedo of ga voor een goed ouderwets potje Monopoly. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende bordspellen beschikbaar dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Hou je meer van online games? Dan zijn kansspelen misschien wel wat voor je. Lees over deze nieuwe online casino’s

Organiseer een etentje 

Ben je iemand die echt geen afscheid kan nemen van de zomer? Dan houdt niemand je tegen om een barbecue te organiseren. In het begin van de herfst kan het regenen, maar er zijn ook periodes waarin de zon lekker schijnt en je buiten een frisse neus kunt halen. Met een dekentje op de schoot en een kacheltje naast je kan je zeker heerlijk buiten zitten en barbecueën. Koop je favoriete hapjes voor op de barbecue, maak een herfstsalade en drink een lekker bockbiertje erbij en je bent verzekert van een leuke, knusse barbecue. En wie weet, heb je daarna nog zin in een heerlijke herfstwandeling die altijd goed voor je is. 

Barbecueën is natuurlijk geen must om buiten te kunnen eten. Je kunt ook lekker binnen koken, je vrienden uitnodigen en buiten in een overdekt gedeelte de tafel mooi dekken en samen genieten van het heerlijke eten. Maar natuurlijk kan je ook nog eten bestellen als je wat minder van het koken bent. Voeg hier een lekker drankje aan toe, zoals een heerlijke volle rode wijn of een bockbiertje en je gasten zullen je dankbaar zijn. En ben je klaar met dineren? Dan is het ook zeker leuk om samen met je vrienden nog wat bordspellen te spelen. Pak je favoriete spellen uit de kast en laat je gasten kiezen wat ze willen spelen. Zo organiseer jij een super leuke, gezellige avond in je herfstklare tuin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button