Hypotheek

Oversluiten van hypotheek lastiger door AFM

Het oversluiten van een hypotheek kan erg handig zijn. Het zorgt ervoor dat je meer geld beschikbaar hebt waar je iets mee kunt doen. Als je bijvoorbeeld dit geld gaat investeren, kun je direct meer geld verdienen of lagere maandlasten krijgen. Het is echter sinds deze zomer lastiger om een hypotheek over te sluiten. Volgens toezichthouder AFM zijn er steeds meer hypotheekadviseurs die minder maatwerk leveren. Een hypotheek oversluiten Van Lanschot is echter nog steeds mogelijk. Er wordt goed gekeken naar wat je wel en niet kunt en het oversluiten gebeurd op een goede manier. 

Waarom een hypotheek oversluiten?

Er zijn verschillende redenen waarom het slim kan zijn om een hypotheek over te sluiten. Allereerst krijg je door het oversluiten de mogelijkheid om een gedeelte van het geld op te nemen. Hierdoor kun je dit geld gebruiken om investeringen te doen. Vervolgens kun je het geld dat je verdient met de investering gebruiken om de hypotheek verder af te lossen, waardoor je sneller de aflossing kunt doen. Daarnaast kan het oversluiten van de hypotheek ook handig zijn om minder geld te hoeven betalen. Als de hypotheekrente bij bijvoorbeeld Van Lanschot veel lager ligt dan je huidige aanbieder, kun je de hypotheek oversluiten. Je gaat dan maandelijks minder geld betalen aan de hypotheek!

Wanneer mag je een hypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten van een hypotheek wordt er door de nieuwe aanbieder opnieuw gekeken hoe je er financieel voor staat. Er wordt onder andere gekeken naar de huidige waarde van je woning en naar de hoogte van je inkomen. Als het inkomen minder is geworden, kan het zijn dat je de hypotheek niet meer kunt krijgen. Als het inkomen en de waarde van het huis echter gestegen zijn, kan het zijn dat je voor een veel betere hypotheek in aanmerking komt. In dit geval kun je er dus financieel goed op vooruit gaan. 

Waar moet je op letten bij het oversluiten van de hypotheek?

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het oversluiten van de hypotheek van je woning. Allereerst is het belangrijk dat je nagaat dat je ook notaris en taxatiekosten moet betalen. Je woning moet namelijk opnieuw geïnspecteerd worden. Daarnaast geven online oversluit tools niet altijd een volledig en goed beeld. Zorg er daarom voor dat je niet met verkeerde verwachtingen het traject in gaat. Laat altijd je financiële situatie toetsen door een hypotheekadviseur voordat je overgaat tot het oversluiten van je hypotheek. Tot slot is het ook belangrijk om de voor- en nadelen van de hypotheek goed door te nemen. Als je bijvoorbeeld over wil gaan naar een andere hypotheekvorm kan dat gevolgen hebben voor de maandlasten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button