InterieurWoontrends

Beste boekenkasten voor kleine kamers

Ben je binnen een paar stappen van de ene kant naar de andere kant van je kamer gelopen? Dan kun je stellen dat je een kleine kamer hebt. Dat is geen goed uitgangspunt als je daar een grote boekenkast in wilt neerzetten. En ook een boekenkast als roomdivider is niet handig, dan blijft er niets meer over van je ruimte. Als je je kamer toch op wilt delen in twee ruimtes is een smalle hoge roomdivider nog werkbaar. Die zet je dan tegen een wand zodat die als pilaar je ruimte in tweeën lijkt te delen.

Grote boeken, kleine boeken

Gewone romans, hard- of softcover, hoeven minder diepte in een boekenkast dan naslagwerken en coffeetable books. De romanvorm is twee keer minder breed dan een luxe fotoboek. Dat scheelt gemiddeld liefst 12 cm! Zoek je nu naar boekenkasten voor een kleine kamer, dan neem je dat verschil mee. Eerst tel je je grote boeken en daarna de kleine. Tel er zo’n twintig procent bij op en je weet hoeveel schapruimte je nodig hebt (ook voor de toekomst) voor je grote boeken en voor je kleine boeken. Zoek daarna naar twee kasten, de ene dieper (tot ca. 30 cm) en de andere minder diep; tot ca. 15 cm. Omdat je twee kasten kiest, gebruik je minder oppervlak van je kamer dan met één kast waar grote en kleine boeken door elkaar staan. Heb je bijna geen grote of geen kleine boeken? Dan kun je overwegen voor het kleinste volume een boekenplank te nemen en voor het andere volume een boekenkast.

Hoog

Kies sowieso voor kasten die hoog zijn. Ook al kan je dan wat moeilijk bij de hoogste planken. Daar zet je gewoon de boeken neer die je heel weinig gebruikt. Of een paar leuke accessoires. Check de hoogte van je plafond en blijf daar zo dicht mogelijk bij in de buurt met je beide kasten. Je kunt dan voor je boeken kasten kiezen die niet zo breed zijn. Beide kasten hoeven dan weer minder vloeroppervlak. Monteer zulke kasten wel stevig aan je muur omdat slanke hoge kasten eerder kunnen omvallen dan brede en lage.

De goede plaats

Rondom een deur of een raamkozijn kun je je boekenkasten vaak goed kwijt. Zo accentueer je het raam of de toegang tot de kamer en andere spullen zet je op die plekken toch vaak niet neer.

Beste boekenkasten voor kleine kamers

Combineer

Als de kamer echt klein is en er ook een kledingkast in moet, kun je gaan combineren. Kies een iets grotere kledingkast en ruim een deel dan in voor je boeken. Met enige creativiteit heb je zo je kledingkast efficiënt ingericht. Omdat je die wat groter hebt gekocht dan nodig is voor je kleren, blijft er ruimte over voor je bibliotheek. Kledingkast en boekenkast ineen!

Onder de tafel, tegen de bank

Heb je een tafel van enig formaat in je kamer? Die biedt dan onder het blad meer ruimte dan een paar benen. Je kunt zo’n tafel bijvoorbeeld links en rechts onder het blad gaan afsluiten met passende boekenkastjes. Zo krijgt je tafel twee wandjes voor je boeken. Ook een zitbank kun je links en/of rechts afsluiten met smalle, lage boekenkastjes voor je klein-formaat boeken. Je kunt er dan liefst 200 boeken in kwijt! En bovendien heb je zo zijbladen naast je bank voor je kopje koffie, je telefoon en je andere gadgets.

Loze ruimte benutten

Heb je onbenutte ruimte in je kamer? Waar je verder niets kwijt kunt? Monteer er dan een paar planken in zodat je een open boekenkast krijgt. Je hebt vaak meer loze ruimte dan je denkt, ook in een kleine kamer. Staat er een bed opgesteld aan de wand? Dat betekent dan niet dat je het bovenste deel van die wand niet kunt benutten. Een boekenkast kan je natuurlijk niet neerzetten op je dekbed maar wat hoger zou prima een groot boekenrek kunnen. Of een paar kleintjes, met speelse hoogteverschilletjes. Omdat je die dan hoog hebt hangen, stoot je je hoofd niet als je ’s ochtends overeind komt. En als je een boek uit zo’n rek wilt halen, ga je gewoon op het bed staan.

Dubbelen

Heb je al een boekenkast, kijk dan even hoe diep die is. Is de diepte 28 cm of meer, dan kun je ook van je kleinere boeken twee rijen maken. Je vult dan per vak of plank achterin een rij gelezen boeken en zet daar een rij boeken voor die je regelmatig gebruikt of nog wilt lezen. Zo gebruik je ook de onbenutte ruimte van een boekenkast. En staan je boeken toch nog paraat in plaats van weg te stoffen in een doos op zolder.

Gerelateerde artikelen

Back to top button