Haarden

Ontwerp je eigen sfeerhaard met een bio ethanol brander

Er zijn talloze fraaie bio ethanol haarden te koop. Maar het kan zijn dat het model dat jij zoekt er net niet tussen zit. Of dat de maten van het model dat jij mooi vindt niet matchen met de plek waar jij je sfeerhaard gedacht had. Als je handig bent kun je zelf een mooie kachel ontwerpen. Hiervoor heb je een bio ethanol brander nodig. Deze kun je prima online kopen. De brander bouw je vervolgens in jezelf ontworpen haard en als je project af is kun je genieten van een sfeervolle kachel die ook nog eens aangename warmte geeft van 2 tot 4 kWh. 

Kies de juiste materialen voor je haard

Bij zelfbouw is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste materialen kiest, deze mogen uiteraard niet brandbaar zijn en moeten bestand zijn tegen hoge temperaturen. Dit geldt bij inbouw ook voor de directe omgeving. Lees je hierover goed in om ongelukken te voorkomen. Kies je voor een kachel met een glazen ruit dan moet er uiteraard met hittebestendig glas worden gewerkt. Dit glas kun je ook online bestellen en pp maat laten maken. 

De brander van je bestaande kachel vervangen

Je kunt ook een losse bio ethanol brander kopen om de brander in een bestaande kachel te vervangen. Deze branders gaan vele jaren mee, maar er komt een moment dat vernieuwen nodig kan zijn. Als je handig bent kun je dat prima zelf doen. Met een aparte brander die je aansluit volgens de daarvoor geldende richtlijnen kan je kachel er weer een hele poos tegen. Let wel op dat je alleen zelf de vervanging doet als je weet hoe je dit moet aanpakken. Omdat bio ethanol een gas is zijn er immers risico’s als de installatie niet goed gaat. Als je dit niet vertrouwt kun je hiervoor beter een vakman inschakelen. 

Een losse kachel bouwen met een ethanol brander

Je kunt ook een losse verwarming bouwen met een ethanol brander. Bijvoorbeeld voor op je terras. Ook daarvoor geldt dat de kachel moet worden gemaakt van hittebestendig materiaal. Bovendien moet hij stevig staan en niet bij een onverwachte windvlaag ineens omvallen. Ook hiervoor geldt weer dat je bij zelfbouw helemaal vrij bent in de keuze voor het model. Door te werken met een ethanol brander veroorzaakt de kachel geen overlast voor de buren. Dit kan met een vuurkorf anders zijn. Rook kan bij de buren in de tuin waaien en er kan sprake zijn van stankoverlast. Met een bio ethanol kachel op je terras houd je je buren te vriend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button