Accessoires

Deurdrangers & meubelknoppen om de deur te sluiten!

“we stoken niet voor de vogeltjes” of “ben je in de kerk geboren?” zijn welbekende uitspraken die je vaak in huishoudens hoort. Wanneer je een deurdranger zou toepassen, is dit een uitspraak die niet meer gebruikt hoeft te worden.
Maar wat is een deurdranger nou precies? Een deurdranger is een systeem wat op een deur gemonteerd wordt en hierdoor zorg je er voor dat een geopende deur automatisch en gecontroleerd weer sluit. Hierdoor blijven deuren niet onnodig open staan en doordat je zelf de gewenste snelheid kunt bepalen, kun je instellen hoelang de deur er over doet dat het volledig gesloten is. Wanneer je een deur open doet kan deze open blijven staan doordat de trekkracht en/of duwkracht op een bepaald moment verdwijnt. Doordat er in een deurdranger een veer bevestigd is, wordt de deur weer teruggeduwd naar de oorspronkelijke beginstand.

Deurdrangers kennen verschillende toepassingsmogelijkheden, namelijk inbouw-, opbouw- en vrijloop deurdrangers.
​​​​​​​​​​​​​​

Inbouwdeurdrangers

Inbouwdeurdrangers zijn bij gesloten deuren niet zichtbaar, doordat het systeem aan de bovenkant van de deur wordt gemonteerd.

Opbouw deurdrangers​​​​​​​

Opbouw deurdrangers zijn toepasbaar in situaties waarbij de dranger op de deur en de glijrail op de bovendorpel gemonteerd wordt. Andersom monteren kan ook, alleen wordt dit kopmontage genoemd.
De meest toegepaste montage voor de opbouw deurdrangers is aan de scharnierzijde, dus waar men tegen de scharnieren aankijkt.

Vrijloop deurdrangers

Bij vrijloop deurdrangers staat de deur altijd open, omdat er geen weerstand is. Wanneer er in een noodsituatie het brandalarm afgaat, sluiten de deuren automatisch. Dit is om de veiligheid te vergroten. Deze deurdrangers worden bijvoorbeeld gebruikt in hotelkamers voor mindervaliden, waarbij de drangerfunctie (tijdelijk) uitgeschakeld kan worden, omdat de gebruiker anders teveel weerstand ondervindt bij het openen van de deur.

Meubelknoppen

Naast de binnen- en buitendeuren vergeet men in veel huishouders de kastdeurtjes van meubels of keukenkasten ook dicht te doen. Door bijvoorbeeld opvallende meubelknoppen te gebruiken, ziet men de deur sneller openstaan en doen deze dan ook weer dicht. Toch wil niet iedereen opvallende meubelknoppen, maar juist één die past bij hun interieurstijl.

Een meubelknop lijkt op het eerste gezicht een nutteloos element van een meubel of kastdeur. Toch hebben ze een belangrijke functie, want je hebt ze nodig om deuren of lades te kunnen openen. Je krijgt de deuren of lades vaak niet openen, doordat jij je vingers er niet tussen krijgt. Door de verschillende interieurstijlen die er zijn, zijn meubelknoppen in allerlei stijlen, kleuren en materialen te krijgen. Ze hebben een esthetische functie en zorgen voor passende stijl van je interieur.

Als je een meubelknop koopt wil je dat deze logischerwijs ook bij je interieur en stijl moet passen. Als je op zoek bent naar nieuwe meubelknoppen, dan is het belangrijk dat je let op elementen als de rand en gebruikte materiaal.
Probeer de meubelknop eerst uit voordat je hem koopt of check voordat je het online bestelt of je deze knoppen terug mag sturen. Het is belangrijk dat de meubelknop comfortabel in de hand ligt en dat het goed aanvoelt. Het zou zonde zijn als je iets koopt en gebruikt, waar je niet tevreden over bent.

Gerelateerde artikelen

Back to top button