Duurzaam

Milieubewust wonen

Heb je een eigen woning en ben je van plan milieubewuster en duurzamer te wonen, maar weet je niet hoe te beginnen daarmee? Wil je wel een bijdrage leveren aan het tegengaan van milieuvervuiling? Dan kun je deze blog doornemen met tips en tops hoe je milieubewuster en duurzamer kan wonen. 

Wat houdt milieubewust wonen in?

Alvorens je tips en tops te geven hoe je milieubewuster kan wonen is het natuurlijk van belang om te weten wat precies wordt bedoeld met de term milieubewust wonen. Het komt erop neer, dat je bij de inrichting van je woning en wijze van leven zoveel als mogelijk rekening houdt met je medemens en het milieu. 

Je kunt dat doen door maatregelen te treffen in huis welke moeten resulteren in lagere energierekeningen. Je kunt er ook voor kiezen om milieuvriendelijke apparaten, meubilair en spullen te kopen en gebruiken in je woning. Met het milieu kun je geen gokje wagen zoals anderen dat doen op online casino sites als Bet777. Milieuvervuiling heeft namelijk directe impact op mens en dier.

Goed isoleren van je woning 

Het eerste wat je kunt doen om duurzamer te wonen is de isolatie van je woning aanpakken. De aanpak hiervan kan namelijk invloed hebben op het duurzaam wonen en leven van mensen. Je bespaart onder andere voldoende aan energie en op langer termijn ook geld.

Het isoleren van je woning bestaat onder andere uit het afdichten van kiertjes en gaatjes. Niet een ieder kiest ervoor dit te isoleren, omdat men niet bewust van is hoeveel energie men verliest via deze kleine spleetjes. Vooral de oudere woningen uit de jaren 80 bestaan uit veel van die kiertjes en gaatjes. 

Als je woning verder bestaat uit enkel glas, dan kun je het best dubbel glas laten plaatsen. Verder kun je de lege spouwmuren laten vullen met isolatiemateriaal. Verder dien je te zorgen voor een betere vloer- en dakisolatie. 

Het kost misschien wat meer, maar binnen enkele jaren heb je wel je geld terug als je kijkt naar wat je zou moeten betalen als je niet had geïsoleerd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om ook nog een subsidie te krijgen voor het isoleren van je woning. Ook de overheid is zich namelijk bewust van het feit, dat men steeds milieubewuster en duurzamer moet gaan wonen.

Besparen op energie en water 

Je kunt verder genoeg op water en energie besparen. Je kunt als eerst je energieleverancier overwegen. Je hebt daarbij de mogelijkheid om te kiezen voor een leverancier welke voornamelijk groene energie levert. Je kunt dan denken aan stroom welke opgewerkt wordt middels windmolens. Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf zonnepanelen te laten plaatsen op je woning. 

Je kunt verder de stap nemen om je CV-ketel lager te zetten. Heb je al je huis geïsoleerd, dan kun je natrekken of het huis ook goed warm blijft als je de temperatuur verlaagd van bijvoorbeeld 80 graden naar 60. 

Je kunt ook de lampen in je woning vervangen met led-lampen. Deze zijn namelijk een goede vervanging voor gloeilampen en qua prijs zal je al gauw een minder hoge stroomrekening terugzien aan het einde van de maand. 

Er zijn natuurlijk veel meer manieren waarop je niet alleen milieubewuster kan leven, maar vooral ook duurzamer en energiebesparend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button