Tuin

Lentekriebels: deze insecten kom je thuis weer vaker tegen

De lente brengt ons veel goeds: zonnig weer, een groene tuin met bloeiende bloemen en de terugkomst van vele vogels. Toch brengt de lente ook bezoekers die we liever buitenshuis houden. Dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt, sommige insecten krijgen het nu eenmaal voor elkaar om binnen te dringen. Waar je dit jaar op moet letten en hoe je je huis kunt beschermen tegen deze indringers zetten we voor je op een rij. 

Wespen

Dankzij de zachte winter kunnen insecten zoals wespen en bijen beter overwinteren. In de lente en zomer merken we dit, omdat er meer wespen en bijen zijn buiten. Zolang ze op afstand blijven en je niet in contact komt met angels, is dat voor de meesten geen probleem. Wel wordt het vervelend als er wespen via gaten of kieren in bijvoorbeeld de muur of het dak binnenkomen en hier een nest bouwen. Het is daarom belangrijk om gaten en kieren in muren en daken te laten repareren en te controleren of je bijvoorbeeld stilstaand water in je afvoer kunt zien. Dit zijn plekken waar wespen nog wel eens een nest kunnen bouwen. Als je een nest hebt gevonden, probeer dit dan niet zelf te verwijderen, dat kan zeer gevaarlijk zijn. Schakel altijd pest control in om dit op een professionele en veilige manier te laten doen. Een bijennest kun je door een imker bij je uit de buurt laten verplaatsen, zodat ze een betere, veiligere plek krijgen, bij je woning uit de buurt. 

Vliegen

Net als wespen en bijen, kunnen vliegen je huis binnendringen via gaten en kieren in muren en daken. Wanneer ze binnen zijn, kunnen ze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Vliegen kunnen namelijk via hun poten, haren, monddelen en uitwerpselen verschillende virussen, schimmels en bacteriën door je huis verspreiden. Vliegen kunnen je huis onder andere als verblijf kiezen vanwege een hoge luchtvochtigheid, schade aan het riool, (rottend) voedsel en warmte. Als je thuis een paar vliegen tegenkomt, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen zodat ze zich niet kunnen voortplanten in je woning. 

Termieten

Het laatste wat je in huis wilt meemaken is een termietenplaag. Termieten eten namelijk hout, je kozijnen, deuren en meubels wil je daarom bij hen uit de buurt houden. Je kunt een bord of potje met sinaasappelschillen en kamfer in lades en kasten plaatsen om het voor termieten minder aantrekkelijk te maken. Echter kun je lastig zelf van een plaag afkomen als ze zich eenmaal hebben gevestigd. Bedrijven maken daarom bijvoorbeeld gebruik van fumigation om deze plagen te voorkomen. Als je thuis een termietenplaag hebt, neem dan contact op met een professional om dit zo snel mogelijk aan te laten pakken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button