Klussen

MDF: alles wat de hobbyklusser moet weten!

MDF is een materiaal waar eigenlijk geen klusser zonder kan, omdat het zo veelzijdig is. Maar waar staat de afkorting voor, en wat kun je er eigenlijk mee doen? Dat bespreken we in dit artikel!

Wat is MDF?

De afkorting MDF staat voor ‘medium-density fibreboard’. Het zijn vezelplaten met een gemiddelde dichtheid, die enigszins lijken op bijvoorbeeld spaanplaat. Ze zijn gemaakt van houtvezels en een bindmiddel zoals hars en worden onder hoge druk tot platen geperst.

Net als andere vezelplaten is MDF stevig, glad en makkelijk te bewerken, terwijl het toch flexibel blijft. Hoe dikker de plaat, hoe minder buigbaar het materiaal. Hierdoor kan het veel vormen aannemen en heeft het veel toepassingen!

Waar kun je het voor gebruiken?

Omdat MDF in een bepaalde dikte geperst wordt, kan het zowel dun en flexibel als dik en stevig zijn. Dit maakt het een zeer veelzijdig materiaal waar iedere klusser zijn hart aan kan ophalen!

De platen zijn prima geschikt om bijvoorbeeld om te toveren tot een boekenkast of tafel, maar ze kunnen ook dienstdoen als lambrisering. Werk er bijvoorbeeld zolderbalken mee weg of timmer een raamkozijn af, het kan allemaal.

Het mooiste aan dit materiaal is eigenlijk dat je verbeelding de enige grens is. Bovendien kun je er nooit te veel van hebben: er valt altijd wel weer een nieuw doel voor te bedenken, zolang je maar graag aan het klussen slaat.

Hoe dik moeten de platen zijn?

Hoe dikker een MDF plaat is, hoe steviger en minder flexibel. Wat wil dat zeggen in de praktijk? Als het niet uitmaakt of het materiaal wel of niet doorbuigt, is een dunne plank prima! Vaak gaat het dan om een dikte van circa 9 tot 12 mm.

Voor meubels die wat gewicht moeten dragen, zul je toch al sneller kijken naar platen van bijvoorbeeld 18 of 22 mm. Hierbij maakt de dikte natuurlijk uit voor het eindresultaat. Een dikkere plank heeft nu eenmaal een wat robuuster uiterlijk dan een dunner exemplaar. Vaak is 30 mm de bovenlimiet, en dan heb je ook écht wat.

Is het duurzaam?

Vanuit milieuvriendelijk oogpunt is MDF relatief duurzaam, omdat het gemaakt wordt van restproducten (namelijk vezels en hars). Als het op de levensduur aankomt, is het materiaal misschien iets minder duurzaam. Over het algemeen trekt het namelijk snel krom als het in contact komt met water, en het buigt al snel door als er teveel gewicht op rust. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je aankoop.

Welke speciale MDF platen bestaan er?

Gelukkig zijn MDF platen beschikbaar in verschillende uitvoeringen, waardoor ze opeens een stuk duurzamer worden. De groene V313 platen zijn bijvoorbeeld vochtwerend en trekken daardoor ook minder snel krom. Rood MDF is dan weer brandvertragend, om brandgevaar te verkleinen. Dankzij deze eigenschap kent het materiaal veel andere toepassingen!

Zoek je MDF platen die specifiek geschikt zijn voor buitengebruik of extreem vochtige omstandigheden, kies dan voor MDF exterieur of Medite Tricoya. Deze zijn zo behandeld dat ze de heftigste regenval kunnen weerstaan.

Is MDF geschikt om te schilderen?

MDF is zeker geschikt om te schilderen! Vaak is het al gegrond, zodat je zelf niet nog een keer de grondverf hoeft aan te brengen. Zo kun je de platen direct al verven.

Is je MDF nog niet gegrond? Schuur het dan goed en breng een primer aan voordat je begint, zodat de verf goed hecht.

De veelzijdigheid van MDF: in conclusie

Zagen, timmeren, bouwen, verven: met MDF kan het allemaal! Hoewel dit materiaal wat minder geschikt is voor vochtige of regenachtige omgevingen, kunt u er binnenshuis veel plezier van beleven. Maak die grote klus af die je al even uitstelde of geniet juist van je grote liefde voor het klussen met je volgende hobbyproject. Ontdek het zelf, zouden we zeggen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button