Interieur

Waarom heb je een vensterbank nodig?

Vensterbanken behoren tot de bekendste onderdelen van standaard, traditionele ramen. Ze zijn zowel romantisch als functioneel. Maar wat zijn vensterbanken? Waarom zijn vensterbanken belangrijk? De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen vertrouwd te raken met de anatomie van je raam, zodat je beter geïnformeerd bent wanneer het tijd is om nieuwe ramen voor je huis aan te schaffen.

Wat is een vensterbank?

Een vensterbank is het plankachtige, platte stuk van de raambekleding aan de onderkant van het raam. Vensterbanken zijn belangrijk voor het ontwerp en de functionaliteit van het raam.  Ondanks wat vaak wordt gedacht, bevindt de vensterbank zich aan de buitenkant van het huis. Aan de binnenkant worden ze kozijnen genoemd. 

Moet ik een vensterbank hebben?

Vensterbanken zijn een noodzaak. Zonder de vensterbank zouden het raam, de muur en de vloeren in huis allemaal waterschade oplopen. Vensterbanken spelen ook een belangrijke rol in de functionaliteit van het raam. Door een stopplaats te bieden voor de onderste rail van het raam, houdt de dorpel het raam effectief op zijn plaats wanneer het raam gesloten is.

De voordelen van een vensterbank

Het houdt water buiten

Als dit geen goede reden is, weten we het ook niet meer. Water uit de buurt houden van constructies is de topprioriteit voor vensterbanken. Vensterbanken zijn een noodzakelijk onderdeel van het bouwproject. Zonder deze kunnen regen en sneeuw door de ramen naar binnen sijpelen en je houten structuur doen rotten of je interieur van vochtproblemen voorzien.

Vensterbanken helpen een raam op zijn plaats te houden

Vensterbanken zijn nodig omdat ze deel uitmaken van de structuur van een gebouw. Ze dienen als omlijsting van het raam om het op zijn plaats te houden. Zonder een vensterbank zou de opening van dat raam zwaaien en verschuiven als de fundering tot rust komt. 

Vensterbanken kunnen decoratief zijn

In de eerdere bouwwerken waren vensterbanken van hout omdat het gemakkelijker en goedkoper te krijgen was. Het nadeel hiervan is dat, omdat hout een levend organisme is, het uiteindelijk zal vergaan. Tegenwoordig wordt er meer gekozen voor een composiet vensterbank. Deze is duurzamer en beter bestand tegen vocht. 
Composiet vensterbanken zijn niet alleen duurzaam, maar ze zijn ook een budgetvriendelijke optie. Het is soms goedkoper dan natuursteen en erg licht. Tegelijk is het ook sterk, want zo kan het tegen de werking van chemicaliën, wat belangrijk is wanneer je het reinigt. Composiet zal ook niet roesten of oxideren waardoor het lang dezelfde mooie uitstraling behoudt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button