Woontrends

Je huis verwarmen met een houtkachel

Je ziet ze weer overal: houtkachels. De ouderwetse houtkachel was de laatste jaren nog nooit zo populair als afgelopen winter. Houtkachels zorgen niet alleen voor warmte en comfort, maar geven ook een rustiek tintje aan je leefruimte. Met de stijging van de prijzen voor gas en elektriciteit gingen mensen toch om zich heen kijken naar andere manieren van verwarmen. Stoken door hout te verbranden is effectief, kostenbesparend, efficiënt en vooral heel gezellig. 
Denk je erover om ook een houtkachel in je huis te installeren? Wij zetten alle overwegingen voor je op een rijtje, zodat je precies weet wat er allemaal bij de aanschaf van een kachel komt kijken.

Voordelen van een houtkachel

Verwarmen met een houtkachel heeft verschillende voordelen: 

  • Je stookt efficiënt: houtkachels zijn ontworpen om hout zo efficiënt mogelijk te verbranden, wat betekent dat ze meer warmte produceren met minder hout.
  • Je bespaart flink op je verwarmingskosten: hoeveel geld je bespaart hangt natuurlijk af van de prijs van het hout dat je koopt, de kosten die jij maakt voor gas en de efficiëntie van jouw kachel. Maar een simpele vergelijking leert dat je voor een kuub beukenhout ongeveer 100 euro betaalt. Wil je dezelfde warmte uit gas halen, dan heb je zo’n 220 kuub gas nodig. Met de actuele gasprijzen kunnen de kosten daarvoor oplopen tot zo’n 270 euro!
  • Je stookt milieuvriendelijk: hout is een hernieuwbare energiebron. Een gekapt bos kan namelijk weer terug groeien. In die zin ben je met een houtkachel klimaatneutraal bezig. De kachels van tegenwoordig moeten daarbij aan allerlei milieueisen voldoen, zodat ze zo weinig mogelijk uitstoten.
  • Een houtkachel voegt heel veel sfeer toe aan je woning: lest best: Er is gewoon maar weinig zo gezellig als een houtkachel. Die vlammen, daar kun je toch eindeloos naar kijken? Bovendien is de stralingswarmte van een houtkachel erg behaaglijk. Het is écht anders dan warmte die van een radiator afkomt.  

De juiste houtkachel kiezen

Bij het kiezen van een houtkachel zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Denk daarbij aan:

  • Het formaat van de kachel: de grootte van je kachel moet in verhouding zijn met de grootte van je leefruimte. Een te kleine kachel zal moeite hebben om je huis te verwarmen, terwijl een te grote kachel inefficiënt is en hout verspilt. Ook kan het echt te heet worden in huis, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.
  • De efficiëntie: alle kachels in Europa moeten voldoen aan strenge milieueisen. Er mogen nu bijvoorbeeld alleen kachels verkocht worden met een label A of hoger. Hoe hoger het percentage voor efficiëntie, hoe beter de kachel de warmte van het hout benut.
  • Warmte in het hele huis: wil je in je hele huis genieten van de warmte van je houtkachel? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om de kachel aan te sluiten op je cv.

Een houtkachel installeren

Het installeren van een houtkachel hoeft niet moeilijk te zijn. Veel mensen laten het door een professional uitvoeren, omdat ze zeker willen zijn dat alles brandveilig en volgens de regels wordt aangesloten.

Zelf een houtkachel aansluiten is zeker mogelijk, maar je moet ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van installatievoorschriften en het bouwbesluit, en ook de juiste aansluitmaterialen gebruikt. Deze kun je gewoon zelf bij een webshop bestellen, bijvoorbeeld bij kachelmaterialenshop.nl. Zo’n winkel kan je precies vertellen welke materialen er in jouw situatie nodig zijn. Bij Kachelmaterialenshop koop je alles compleet: kachel, rookkanaal en eventueel ook installatie.

Is er al een rookkanaal? Laat het dan eerst inspecteren door een professional. Zo weet je vooraf de staat van het rookkanaal en of er misschien nog renovatie nodig is. Ook als er geen rookkanaal is, is het goed om vooraf iemand mee te laten kijken hoe en waar het nieuwe rookkanaal moet worden aangesloten. 

Houtkachel kopen, waar moet je nog meer op letten?

  • Houtvoorraad: bij een houtkachel hoort ook een houtvoorraad. Heb je ergens een handige plek waar je het hout kunt opslaan?
  • Ventilatie en veiligheid: veilig gaat voor alles, zeker wat stoken betreft. Als je een houtkachel stookt, moet er altijd goede ventilatie zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ventilatieroosters en een koolmonoxidemelder. Houd brandbare materialen zoals gordijnen of vloerkleden uit de buurt van je kachel.
  • Onderhoud: bedenk dat je de kachel regelmatig schoon moet maken en ook het rookkanaal moet laten vegen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button