Hoe weten inbrekers dat je niet thuis bent?
Ruim 80% van alle inbraken in Nederland worden door gelegenheidsinbrekers gepleegd. Dit betekent dat een inbreker niet zozeer een doel voor ogen heeft, maar wel in jouw huis inbreekt als hij daar kans toe ziet. Die kans is er eigenlijk alleen maar als jij niet thuis bent. Ga jij binnenkort op vakantie? Of ben je om een andere reden vaak van huis? Dan is het goed om je woning tegen inbraak te beschermen met handige tools zoals automatische lampen, een draadloos alarm of zelfs een elektronische hond. Wil je meer weten over inbraken en hoe je ze kunt voorkomen? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je er meer over.
Hoe kiezen inbrekers een huis uit?
In films zoals Home Alone dringen inbrekers meestal ‘s nachts je huis binnen. Maar in het echte leven hoef je hier over het algemeen niet zo bang voor te zijn. Slechts 13% van de woninginbraken in Nederland vinden ‘s nachts plaats, tegenover 60% in de middag- en (vroege) avonduren. Als jij ‘s avonds lekker warm in bed ligt, is dat geluid dat je in de woonkamer hoort dan ook hoogstwaarschijnlijk iets volledig onschuldigs: een kat die op tafel springt of de fundering die kraakt, bijvoorbeeld. Een inbreker kiest veel sneller voor een huis waar niemand thuis is. Het liefst komt hij zonder al te veel moeite – in maximaal drie minuten – binnen en staat hij binnen vijf minuten alweer op straat. Hij gaat confrontatie uit de weg. Daarom zal hij jouw woning overslaan, als hij denkt dat er iemand thuis is.
Hoe kun je jouw woning tegen inbrekers beschermen?
Als een inbreker denkt dat je thuis bent, is de kans heel klein dat hij jouw woning binnendringt. Maar staat jouw licht al drie dagen lang dag en nacht aan, dan is het na een tijdje toch best wel duidelijk dat er niemand aanwezig is. Daarbij verspil je op die manier veel meer energie dan eigenlijk nodig is. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om je verlichting met een timer of via je mobiele telefoon aan en uit te zetten met behulp van een domoticasysteem. Zo’n systeem zorgt er daarnaast voor dat er een elektronische hond aanslaat, als iemand dicht bij jouw huis komt. De TV gaat automatisch aan en uit en de radio idem dito. Dit schrikt gelegenheidsinbrekers af. Denken zij dat er kans is op een confrontatie, dan breken zij niet in.
Beveilig je woning met een Satel-alarm
Hoewel het veel minder gebeurt, zijn er natuurlijk ook inbrekers die voordat ze toeslaan eerst jouw huis in de gaten houden. Zij weten dat je niet thuis bent, ook als je een domoticasysteem met een overtuigende aanwezigheidssimulatie gebruikt. Wil jij jezelf volledig tegen diefstal beschermen? Laat dan een Satel-alarmsysteem installeren door een specialist in domotica, bijvoorbeeld Comfortica. Een Satel-alarm is goed te koppelen aan je domoticasysteem. Zo wordt de illusie gewekt dat er iemand thuis is, maar is je huis ook als preventie niet genoeg is nog steeds veilig. Een Satel-alarmsysteem beschikt over bewegingsmelders, deursensoren en een sirene, en wordt daarnaast makkelijk uitgebreid met camera’s. Zo weet je altijd wat er in en rond jouw huis gebeurt, ook als je niet thuis bent. Daarbij kun je met een Satel-systeem altijd en overal op afstand je ramen en deuren vergrendelen. Wil jij jouw woning tegen inbrekers beschermen? Laat dan een Satel-alarm installeren door de domoticaspecialisten van Comfortica!