Hoe werkt een CV ketel?

Iedereen heeft wel een CV ketel in huis. Maar weet je eigenlijk hoe zo’n CV ketel precies werkt? De werking is vergelijkbaar met die van het allereerste warmwatersysteem in 1716, alhoewel er aan de moderne CV ketel verschillende systemen voor zuinigheid en beveiliging zijn toegevoegd. In dit artikel lees je alles over de onderdelen van een CV ketel en hoe deze precies werken.
De ontsteker
Een CV ketel heeft een ontsteker en een brander. De ontsteker zorgt ervoor dat de brander aangaat. In de oude CV ketels van vroeger gebeurde dat met gas, tegenwoordig werkt dit allemaal elektronisch.
De brander
De brander zorgt ervoor dat de brandstof wordt verbrandt. Dit kan gas of stookolie zijn. Daardoor ontstaat warmte. Iedere CV ketel heeft water in een gesloten systeem, dat water wordt met die warmte verwarmd. Na een tijdje kan de brander vies worden en minder goed gaan werken, waardoor regelmatig onderhoud belangrijk is. De CV ketel heeft een thermostaat welke de warmte van het water regelt. Wanneer de temperatuur van het water te hoog oploopt, dan wordt de gastoevoer naar de brander afgesloten door de maximaalthermostaat.
De ventilator
Iedere CV ketel heeft een ventilator. Deze voert lucht aan, wat nodig is voor de verbranding van de brandstof. Daarnaast worden door de ventilator restgassen afgevoerd via de schoorsteen.
De warmtewisselaar
De warmtewisselaar in de CV ketel zorgt ervoor dat deze goed werkt. Door de gasverbranding ontstaat warmte, en de warmtewisselaar zorgt ervoor dat deze warmte met het hoogst haalbare rendement wordt gebruikt voor het verwarmen van het water, zonder dat er direct contact is met het water.
De circulatiepomp
Een circulatiepomp, of circulator, zorgt ervoor dat het warme water vanuit de ketel naar verschillende plekken wordt gepompt. Meestal gaat het dan om een modulerende pomp, wat betekent dat wanneer er veel warmte nodig is de pomp in de CV ketel harder werkt en andersom. De thermostaat geeft deze warmtebehoefte weer. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de gastoevoer naar de brander gestopt. De circulatiepomp loopt dan ongeveer nog 15 minuten door.
De radiatoren
De meeste systemen werken met radiatoren. Iedere radiator is verbonden met de CV ketel en via de radiatorkraan kan de temperatuur worden geregeld. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Het warme water stroomt dan door buizen onder de vloer, waardoor de vloer langzaam en gelijkmatig warm wordt.
De thermostaat
De regeling van de temperatuur van de CV ketel gebeurt via een thermostaat. Meestal hangt ergens in huis of op kantoor een kamerthermostaat, waarmee de radiatoren kunnen worden aangestuurd. Met een eenvoudige thermostaat regel je alleen de hoogte van de temperatuur, maar tegenwoordig heb je luxere thermostaten waarmee je ook de temperatuur per tijdstip kunt regelen of de thermostaat op afstand kunt bedienen.
De rookgasafvoer
Bij de verbranding van brandstof komt rookgas vrij. Via een rookgasafvoer wordt dit rookgas naar buiten afgevoerd. Meestal gebeurt dit via het dak of de gevel.
Het expansievat
Met het expansievat worden te grote drukverschillen in het cv-systeem voorkomen. Bij verwarming zet water namelijk uit, en met het expansievat wordt dit extra volume opgevangen. Gebeurt dit niet, dan kan er door de druk schade ontstaan aan de leidingen of de CV ketel. Wanneer het expansievat niet meer druk kan opvangen, wordt dit overgenomen door het overdrukventiel.
De waterdruk
De waterdruk in de CV ketel moet voldoende zijn, dit kan worden gecontroleerd aan de hand van een analoge waterdrukmeter of een digitaal display. Wanneer er onvoldoende waterdruk is, moet je het systeem bijvullen.