Badkamer

Hoe verlicht je je badkamer?

De badkamer verlichten kan op verschillende manieren. Traditioneel zijn we gewend aan de plafondlamp, vaak een vrij simpel model dat goed tegen water kan. Tegenwoordig is er echter veel meer mogelijk, waarbij niet alleen naar functionaliteit maar ook naar sfeer gekeken kan worden. De badkamer is en blijft echter wel een bijzondere plek om te verlichten, omdat je nu eenmaal te maken hebt met een vochtige ruimte.

Eerste vereiste: de lamp moet tegen water kunnen

In de meeste Nederlandse badkamers wordt de verlichting nog steeds verzorgd door een plafonniere. Niet omdat dat qua stijl en uitvoering altijd onze eerste keuze is, maar wel omdat deze in waterdichte uitvoeringen te koop zijn. Dat is namelijk een belangrijke vereiste in een badkamer, waar natuurlijk veel vocht in te vinden is. Alhoewel de lamp vaak niet direct in aanraking komt met water, kan de stoom die in de ruimte rondgaat de lamp wel bereiken. Het is dan prettig om te weten dat dit geen kwaad kan, en de lamp zodanig is gemaakt dat het water nooit de delen zal bereiken waar stroom op staat. De bekende glazen, witten bol zie je om die reden aan mening badkamerplafond hangen.

Toch zijn er wel meer soorten verlichting die je vaak in badkamers tegenkomt. Zo zijn ook ingebouwde spotjes nog altijd populair, zeker in combinatie met een verlaagd plafond. Een makkelijke manier om de hele ruimte te verlichten, die vaak ook in een speciale, waterdichte uitvoering voor de badkamer verkrijgbaar is.

 Niet onbelangrijk: functionaliteit en sfeer

Toch zijn we in de afgelopen jaren wel steeds meer op zoek gegaan naar andere vormen van verlichting die goed passen bij de badkamer. Waar de traditionele verlichting meestal prima functioneel is, is de sfeer die je ermee bereikt niet altijd optimaal. Nu we steeds meer gebruik gaan maken van LED valt dat echter makkelijk op te lossen.

Een voordeel van LED is namelijk dat de lampen er in verschillende warmtes zijn, zodat je het licht zo koel of warm kunt maken als je wilt; vaak kun je dat zelfs per moment laten verschillen. Bovendien zijn LED lampjes heel klein, en kun je ze op heel subtiele plekken wegwerken.

De spiegel met LED verlichting is bijvoorbeeld heel populair. Deze lampjes geven niet genoeg licht om de hele badkamer goed te verlichten, maar zijn wel perfect om je tanden bij te poetsen om je haar te doen. Vaak kun je ze sterker en zwakker laten schijnen, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. Vul het aan met een lamp die ook je bad en/of douche goed verlicht, en je hebt een goede, sfeervol verlichte badkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button