Interieur

Een traplift is er niet alleen voor wanneer het niet anders kan

Er zijn allerlei manieren om het comfort en gemak in je eigen woning te vergroten. Veel mensen denken dat dit alleen een optie is voor situaties waarin het echt niet anders kan, wanneer bewegen echt een groot probleem is. Maar wist je dat dit doorgaans helemaal niet het geval is? Je kunt ook allerlei aanpassingen aan je woning laten doen simpelweg omdat je het prettig vindt en meer comfortabel.

Waar komt dat idee toch vandaan?

Zou je liever niet iedere keer de trap op willen lopen? Of zou je best een steuntje kunnen gebruiken als je je bad in- en uitstapt, of van het toilet af komt? Veel mensen denken dat ze daar alleen ‘recht op hebben’ als iemand anders heeft beoordeeld of ze het wel echt nodig hebben.

Waar dat idee vandaan komt? Waarschijnlijk vanuit het feit dat dit soort aanpassingen vergoed kunnen worden, maar dan wel alleen als een arts heeft vastgesteld dat ze noodzakelijk zijn. Deze vergoeding komt vanuit de WMO, waar strenge regels voor zijn. Ben je niet invalide, dan kom je niet snel op het idee om hierop een beroep te doen, omdat bekend is dat de kans dat je traplift vergoeding of een ander verzoek om aanpassing zal worden afgewezen.

Maar dat betekent nog niet dat het je direct verboden is om een dergelijke aanpassing te doen! Je bent nog altijd baas in eigen huis, dus als jij een bepaalde aanpassing gewenst vindt, ben je nog altijd volledig vrij om deze uit te laten voeren. Je zal alleen zelf voor de kosten op moeten draaien.

Neem het heft in eigen hand

Die kosten, die zijn vaak een stuk minder hoog dan je zou denken. Zeker iets als wat beugels in de badkamer en in het toilet laten plaatsen, is echt niet duur. Vergelijk je het met het comfort en het gemak dat het je oplevert, dan vallen de kosten al helemaal in het niet.

Een traplift van Handicare kopen, dat is iets duurder, maar nog altijd goedkoper dan veel mensen denken. Je kunt geld besparen door te kiezen voor een systeem dat deels tweedehands is (de rails wordt op maat gemaakt, en is dus altijd nieuw). Maar zelfs als je hem volledig nieuw koopt liggen de kosten doorgaans nog altijd lager dan de kosten voor de gemiddelde verbouwing of zelfs de verhuizing naar een gelijkvloerse woning, in het geval dat je de trap écht zat bent. Wil je het comfort in je huis verhogen, dan is dit dus altijd je eigen keus, of je de aanpassingen nu per se nodig hebt of niet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button