Overig

Hoe richt ik mijn veranda in?

Wanneer je een veranda hebt laten plaatsen of zelf gebouwd hebt, dan moet je deze natuurlijk nog wel inrichten. Het inrichten van een ruimte in huis kan aardig lastig zijn; er zijn veel verschillende dingen om rekening mee te houden, zoals stijl, gebruik van de ruimte en simpelweg je eigen smaak. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat jij jouw veranda zonder moeite in kunt richten.

Verschillende interieurstijlen

Interieur is altijd al een manier geweest om jezelf op een bepaalde wijze te presenteren en de ontwikkelingen staan nooit stil. Daarom zijn er tegenwoordig tal van verschillende stijlen waaruit je kunt kiezen, zoals industrieel, modern, landelijk en Scandinavisch. De stijl die het beste bij jouw veranda past, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt het materiaal waarvan de veranda gemaakt is een grote rol; een houten veranda leent zich bijvoorbeeld perfect voor een industriële of landelijke stijl en minder voor een modern interieur. Ook staal gecombineerd met hout is een goede basis voor een industriële inrichting. Wanneer je een dichte veranda hebt, kun je deze stijl extra benadrukken door een industriële glazen wand te creëren. Dit doe je door speciale strips aan te schaffen en op de glazen schuifwanden te plaatsen, net zoals je raamfolie zou aanbrengen. Deze strips worden steel look strips genoemd en zijn in verschillende afmetingen en kleuren te koop. 

Ben je juist meer van een landelijke of Scandinavische uitstraling? Dan doe je er goed aan om verschillende houtsoorten in diverse kleuren met elkaar te combineren. Daarnaast lenen deze stijlen zich goed voor rustige kleuren, zoals pastel en aardetinten. 

Wanneer je liever gaat voor een moderne uitstraling, is het belangrijk om alles zo strak mogelijk te houden. Kies bijvoorbeeld voor schilderwerk en interieur in één en dezelfde kleur, zoals zwart, wit of rood.

Stel het gebruik vast

Voordat je begint met inrichten, moet je je goed bedenken waarvoor jij jouw veranda gaat gebruiken. Een veranda kan dienen als tuinhuis of als kantoor, als verlenging van de keuken waar je jouw eetkamertafel wegzet of als loungeruimte waar je heerlijk kunt ontspannen. Wanneer je weet hoe je de ruimte wilt gaan gebruiken, kun je ideeën voor de inrichting op papier gaan zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een moodboard maken dat past bij de interieurstijl die je hebt gekozen. In een moodboard leg je vast met wat voor soort kleuren je wilt gaan werken, wat voor meubels je mooi vindt en welke decoratiestukken je aanspreken. Door een moodboard te maken, heb je een gerichte leidraad en voorkom je dat je spullen koopt die in het totaalplaatje toch niet bij elkaar passen. 

Inrichten maar!

Heb je jouw moodboard en interieurideeën paraat? Dan kun je nu beginnen aan het echte werk: het inrichten van de veranda. Wanneer je weinig ruimtelijk inzicht hebt, kan het helpen om een aantal tekeningen te maken van verschillende indelingen. Zo kun je precies zien wat mooi staat in je veranda. Om het jezelf nog wat makkelijker te maken, kun je altijd hulp inschakelen van een goede vriend of vriendin die oog heeft voor interieur. Dat is niet alleen praktisch, maar nog gezellig ook!
Wanneer de inrichting helemaal klaar is, kun je lekker gaan genieten van je veranda. Zorg er wel voor dat je de veranda en je interieur goed onderhoudt; poets regelmatig, zeem de ramen van de glazen schuifwanden en houdt het netjes. Op die manier zorg je ervoor dat je veranda en je nieuwe interieur lang meegaat en dat is wel zo prettig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button