DuurzaamKeukenOnderhoud & schoonmaken

Hoe lang gaat een keuken mee?

Een keuken gaat in de regel lang mee. Bedenk maar eens voor jezelf hoe vaak je in je leven een keuken koopt. Vaak is dat maar een of twee keer. De gemiddelde keuken gaat zo rond de twintig jaar mee, al is dat natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. En ondertussen kun je natuurlijk al een keer een nieuwe kraan hebben geplaatst en tussentijds wat andere reparaties uit hebben gevoerd.

Liefhebber van de magnetronmaaltijd of drie keer per dag in de keuken?

Uiteraard ligt het er aan hoe jij de keuken gebruikt als we kijken naar de levensduur. Ben jij iemand die vaak buiten de deur eet, dan slijt je keuken natuurlijk veel minder snel dan wanneer je drie keer per dag in de keuken staat. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de liefhebber van de magnetronmaaltijd. Ook dan zal de keuken beduidend langer mee gaan dan bij intensief gebruik.

Hoeveel personen maken gebruik van de keuken

Van invloed op het vervangen van kranen en andere slijtage aan de keuken is ook het aantal personen dat gebruik maakt van de keuken. Hoe meer mensen in huis, hoe sneller de keuken beschadigd raakt. Zeker ook als je een gezin met jongere kinderen hebt. De spoelbak in de keuken houdt het vaak wel lang vol, dat is anders met de keukenkastjes. Die krijgen het vaak zwaar te verduren en zeker de keukenkastjes die vaak gebruikt worden. Die sluiten op een bepaald moment niet meer goed of hangen niet meer helemaal recht.

Is de basis nog goed, kies dan voor een keukenrenovatie

Zo slijt het ene onderdeel van de keuken sneller dan een ander. Daarom hoef je ook niet altijd meteen heel de keuken te vervangen als sprake is van hangende keukenkastjes of een beschadigd aanrechtblok. Je kunt er ook voor kiezen om de keuken te laten renoveren. Als de basis nog goed is, dan is er vaak geen aanleiding de gehele leuken te vervangen voor een nieuwe. Door te renoveren bespaar je veel geld en ziet je keuken er ook weer als nieuw uit.

Als blikvanger en minder voor intensief gebruik

Wel is het zo dat de keuken steeds belangrijker wordt in de woning. Om die reden kiezen mensen dus ook wel voor de aankoop van een nieuwe keuken. Puur als blikvanger dus, niet eens zozeer om intensief te gebruiken. De mogelijkheden zijn met de jaren overigens aanzienlijk groter geworden. Niets is nog onmogelijk met de keukens tegenwoordig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button